Minipaarden in het verpleeghuis: ‘Er staat een paard in de gang’

Achtergrond
Dieren worden steeds vaker ingezet om mensen te helpen of gerust te stellen: knuffelpony’s, kantoorvissen of traumahonden. Hoe helpt het dier de mens en hoe drukt die rol op dieren? Vandaag: minipaarden in het verpleeghuis.
Sophia Geuze • redacteur
dinsdag 12 juli 2022 om 16:17
Bewoners José van Dijk (midden) en Ans Molenaars (link) willen de minipaardjes graag aaien. Verpleegkundige Nynke Woerts houdt een oogje in het zeil.
Bewoners José van Dijk (midden) en Ans Molenaars (link) willen de minipaardjes graag aaien. Verpleegkundige Nynke Woerts houdt een oogje in het zeil. beeld Martin Waalboer

Er klinken hakjes op het zeil. Tenminste, daar lijkt het op. Wat kan het anders zijn in een huis voor mensen met fysieke beperkingen of dementie? Toch komt het geluid niet van schoenen. Het zijn de hoefjes van twee minipaarden. ‘Een paard in de gang’, zingt een bewoner van verpleeghuis Zonnehuis De Luwte.

‘Van wie was dat liedje ook alweer?’ Ze zoekt naar de naam André van Duin, van hem is de carnavalshit ‘Er staat een paard in de gang’. De minipaarden met een maximale hoogte van 90 centimeter zijn van verpleegkundige Nynke Woerts van Mens, Dier & Welzijn. Ze heeft ze in haar trailer vervoerd van vakantiepark Residence de Eese in Steenwijk naar Amstelveen. Maximaal twee keer per week gaat ze met twee van haar dieren naar een verpleegh..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Belasting op fruitsappen gaan omhoog, tot ongenoegen van de fruittelers

De frisdrankbelasting gaat vanaf 2024 omhoog. Dit geldt ook voor onbewerkte fruitsappen. Het kabinet wil consumenten daarmee verleiden om gezondere keuzes te maken.

Afbeelding

Steeds minder jeugdloon

In twee derde van de cao’s in Nederland is geen sprake meer van een jeugdloon waarbij jongeren minder verdienen dan hun oudere collega’s. Dat constateert vakbond FNV.

Afbeelding

Johan Bonte begon zijn eigen eerlijke kledingmerk: ‘Ik dank God voor tevreden klanten’

Na een lange zoektocht naar mooie en vooral eerlijke kleding voor mannen begon Johan Bonte zijn eigen kledingmerk. Met J54.nl probeert hij gehoor te geven aan de oproep uit Jakobus 5 vers 4. ‘De klacht van de arbeiders is onveranderd.’

Afbeelding

Schuldig wegens aansluiting: het kwaad van een groep kan elk van de leden aankleven

Met een roemrijke naam identificeren supporters zich graag; ze dragen hun clubtenue met trots. Maar ook zonder colors van de Hells Angels kun je met een outlaw-bende heulen, en veroordeeld worden voor misdrijven in groepsverband.

Afbeelding

Hoe je zonder schelden en kleineren op topniveau kunt komen: ‘Leiders moeten alert zijn’

Kun je het beste uit mensen halen zonder een angstcultuur te creëren zoals bij De Wereld Draait Door? Ja, zegt consultant en coach voor management en leiderschap Paul Donders. Hoe werkt dat?

Afbeelding

Waarom ook reformatorische christenen vatbaar zijn voor complottheorieën

Complottheorieën kunnen aantrekkelijk zijn, ook voor orthodoxe christenen. Hoe komt dat? ‘Sommigen gaan zelfs zo ver dat de overheid dé antichrist is. Dat kan een voedingsbodem zijn voor argwaan.’