Minipaarden in het verpleeghuis: ‘Er staat een paard in de gang’

Achtergrond
Dieren worden steeds vaker ingezet om mensen te helpen of gerust te stellen: knuffelpony’s, kantoorvissen of traumahonden. Hoe helpt het dier de mens en hoe drukt die rol op dieren? Vandaag: minipaarden in het verpleeghuis.
Sophia Geuze • redacteur
dinsdag 12 juli 2022 om 16:17
Bewoners José van Dijk (midden) en Ans Molenaars (link) willen de minipaardjes graag aaien. Verpleegkundige Nynke Woerts houdt een oogje in het zeil.
Bewoners José van Dijk (midden) en Ans Molenaars (link) willen de minipaardjes graag aaien. Verpleegkundige Nynke Woerts houdt een oogje in het zeil. beeld Martin Waalboer

Er klinken hakjes op het zeil. Tenminste, daar lijkt het op. Wat kan het anders zijn in een huis voor mensen met fysieke beperkingen of dementie? Toch komt het geluid niet van schoenen. Het zijn de hoefjes van twee minipaarden. ‘Een paard in de gang’, zingt een bewoner van verpleeghuis Zonnehuis De Luwte.

‘Van wie was dat liedje ook alweer?’ Ze zoekt naar de naam André van Duin, van hem is de carnavalshit ‘Er staat een paard in de gang’. De minipaarden met een maximale hoogte van 90 centimeter zijn van verpleegkundige Nynke Woerts van Mens, Dier & Welzijn. Ze heeft ze in haar trailer vervoerd van vakantiepark Residence de Eese in Steenwijk naar Amstelveen. Maximaal twee keer per week gaat ze met twee van haar dieren naar een verpleegh..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Asieldeal lost crisis (nog) niet op: Van der Burg schiet zelf ook tekort

Meer dan duizend asielzoekers kunnen het komend halfjaar terecht op het evenemententerrein naast Walibi. Het is een opsteker voor staatssecretaris Van der Burg in een week waarin het vooral misgaat op asielgebied.

Afbeelding

Stikstofbemiddelaar Johan Remkes presenteert bevindingen: ‘Vroeg en stevig is belangrijker dan precies op tijd’

Zowel bij de agrarische sector als het kabinet zal zijn stikstofadvies niet met gejuich zijn ontvangen, denkt Johan Remkes. De stikstofpaus deelde woensdag zijn bevindingen nadat hij wekenlang sprak met boeren, politici en juridische experts.

Afbeelding

Stikstofexpert Wim de Vries: ‘Samenwerking is essentieel, zonder boeren gaat het gewoon niet lukken’

Stikstofexpert Wim de Vries hoopt dat de aanbevelingen van ‘onafhankelijk gespreksleider’ Johan Remkes niet terzijde worden geschoven. Hij wijst er wel op dat we op korte termijn geen wonderen moeten verwachten.

Afbeelding

Hak sluit fabriek tijdelijk door hoge energieprijzen. Worden groenten deze winter onbetaalbaar?

De groenten van Hak worden komende maanden dertig procent duurder. Biologisch akkerbouwer Klaas Meine de Olde hoopt dat Nederlanders deze winter leren dat gezonde, verse groenten nu eenmaal een prijs hebben.

Afbeelding

Energietoeslag aanvragen als student, hoe doe je dat? Acht vragen en antwoorden

Door de hoge energiekosten komen steeds meer studenten in financiële problemen. In dit artikel lees je wanneer je in aanmerking komt voor energietoeslag en hoe je het geld aanvraagt.

Afbeelding

Minister Schouten presenteert gratis schoolontbijt voor kinderen die moeten leren op een lege maag

Op vijfhonderd basisscholen krijgen kinderen per direct elke dag gratis ontbijt. Daarmee wil minister Carola Schouten (Armoedebeleid) voorkomen dat kinderen van gezinnen in geldnood met honger naar school gaan.