Menstruatie- en hartproblemen na coronavaccinatie. Is het middel soms erger dan de kwaal?

Achtergrond
Verschillende mensen melden ernstige bijwerkingen na het coronavaccin, zoals menstruatieklachten of een ontsteking aan het hart. Vooral jonge mensen lijken er gevoelig voor. Wat is er aan de hand? Medische deskundigen reageren.
dinsdag 12 juli 2022 om 11:53 aangepast 16:00
Verschillende mensen melden ernstige bijwerkingen na coronavaccinatie. Is het middel erger dan de kwaal?
Verschillende mensen melden ernstige bijwerkingen na coronavaccinatie. Is het middel erger dan de kwaal? beeld Roel Ottow

Amersfoort 

Het is nu bijna een jaar geleden dat Suzanne de Keijzer (22) voor het laatst menstrueerde. Sinds haar coronavaccinatie in augustus 2021 blijft haar maandelijkse bloeding - eerder regelmatig - weg. Ook wisselingen in energie, stemming en hongergevoel zijn niet meer te bespeuren. ‘Het is helemaal vlak.’

Dat heeft ook emotioneel invloed, vertelt De Keijzer: ‘Mijn menstruatie is iets kostbaars en lijkt niet meer op gang te krijgen. Ik voel me er minder vrouwelijk door. Soms zeggen mensen tegen me: ‘Als jij later kinderen hebt…’ Dat raakt me, want nu kan ik geen kinderen krijgen. En misschien later ook niet. Ik kan het niet anders zien dan als een bijwerking van de coronavaccinatie.’

Bijwerkingen De Keijzer is niet de enige die bijwerki..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Help, mijn kind heeft overgewicht. Vijf tips van een kinderdiëtist. 'Een afslankdieet helpt niet'

Wat doe je als een kind om de haverklap om snoep vraagt of de hele dag binnen achter een schermpje zit? Vijf tips van een kinderdiëtist om overgewicht bij kinderen tegen te gaan.

Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.

Afbeelding

Met de VVD het bos in: 'Prachtig toch? En hier valt nog geld mee te verdienen ook'

De VVD heeft zich lang verzet, maar onder druk van rechterlijke uitspraken zien de liberalen nu ook de noodzaak in van natuurbehoud. ‘Ik wil vooral vooruit kijken.’

Afbeelding

Last van klimaatangst? Met deze tips blijf je mentaal gezond. 'Iets doen helpt, hoe klein ook'

De klimaatcrisis is een wereldwijd probleem, waar je weinig invloed op hebt. Een sterk recept voor angstige en zelfs depressieve gevoelens, weten klimaatpsychologen. Zes tips om mentaal gezond te blijven.

Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.

Afbeelding

Het is al weken droog in Nederland en regen is nog lang niet in aantocht: 'Dit is niet normaal'

Na een uitzonderlijk nat voorjaar regent het nu al een paar weken amper in Nederland. Ook komende week wordt nauwelijks neerslag verwacht. Wat betekent dit? En moeten we ons al zorgen maken over droogteproblemen?