Staghouwer snuffelt bij de veganistische boer: ‘Het huidige systeem is eindig’

Reportage
Van protesterende boeren had landbouwminister Henk Staghouwer maandag tijdens zijn werkbezoek geen last. Voor de zekerheid was zijn bezoek geheimgehouden. Boerderij Zonnegoed in Ens is volgens de bewindsman ‘een van de voorbeelden’ waar het naartoe moet in de landbouw. ‘Maar ik wil geen blauwdruk op bedrijven leggen. Boeren maken zelf hun keuzes.’
Hans-Lukas Zuurman
maandag 11 juli 2022 om 22:39
Minister Henk Staghouwer van Landbouw ruikt aan de plantaardige compost. Links akkerbouwer Joost van Strien.
Minister Henk Staghouwer van Landbouw ruikt aan de plantaardige compost. Links akkerbouwer Joost van Strien. beeld Hans-Lukas Zuurman

Ens 

Precies één trekker met een protestbord met de tekst ‘no farmers, no food’ is maandag zichtbaar bij de buurman van akkerbouwer Joost van Strien in Ens, in de Noordoostpolder. Vlak voordat minister Henk Staghouwer van Landbouw bij Van Strien arriveert voor zijn werkbezoek, stuift de politie nog even het erf op om te kijken of alles rustig is. Het zijn immers roerige tijden in de agrarische sector, sinds het kabinet de plannen ontvouwde om de stikstofuitstoot van boerenbedrijven te beteugelen. Dit omdat kwetsbare natuurgebieden wettelijk beschermd moeten worden. Met protestacties op snelwegen en bij distributiebedrijven proberen boeren al dagenlang de regering op andere gedachten te krijgen, en dat gaat er soms grimmig aan toe. 

spijkerbro..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aanvoer bij voedselbank blijft zorgpunt terwijl aantal klanten blijft groeien

De bevoorrading van voedselbanken op korte en lange termijn blijft zorgelijk. Een plan om in de komende jaren een nieuwe stroom voedingsmiddelen aan te boren blijkt niet haalbaar.

Afbeelding

D66: minister Adema moet steun manifest tegen transwet intrekken

D66-Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken vindt dat de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zijn steun voor een manifest tegen de nieuwe transgenderwet die het kabinet heeft ingediend, moet intrekken.

Afbeelding

Noodopvang asielzoekers op terrein van Walibi

In Dronten worden de komende maanden duizend tot 1500 vluchtelingen opgevangen. Walibi Holland stelt het evenemententerrein aan de Spijkweg daarvoor beschikbaar, laat de gemeente weten.

Afbeelding

Tachtig procent ongedocumenteerden lijdt aan psychische problemen en krijgt te weinig hulp

Het overgrote deel van de ongedocumenteerden heeft te kampen met ernstige psychische klachten. Bij acht van de tien ongedocumenteerden is er sprake van een psychische stoornis, zoals depressie of een angststoornis.

Afbeelding

Sterke stijging kankerdiagnoses niet meer te stoppen vanwege vergrijzing en leefstijl

Het aantal Nederlanders dat te horen krijgt dat het kanker heeft, stijgt in de komende tien jaar met bijna eenderde, zegt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Afbeelding

Vinvis op strand bij Westkapelle

Bij het Zeeuwse Westkapelle is zondag een vinvis aangespoeld. Het gaat om een dier dat al dood was en sinds vrijdag voor de Belgische kust dreef. Het Belgische persbureau Belga meldde zaterdag dat er naar het karkas van de vinvis werd gezocht.