Bijna kwart miljoen vijftienplussers wordt gepest, maar weinig doen aangifte

Nieuws
Pesten wordt vaak geassocieerd met kinderen en tieners. Maar onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wijst uit dat in 2021 bijna 240.000 mensen van boven de vijftien jaar werden gepest.
Herman Veenhof
dinsdag 12 juli 2022 om 01:00
Inwoners van Heerlen lopen in 2017 mee in een stille tocht ter nagedachtenis aan Tharukshan Selvam. De 15-jarige scholier pleegde suïcide nadat hij op school ernstig gepest werd.
Inwoners van Heerlen lopen in 2017 mee in een stille tocht ter nagedachtenis aan Tharukshan Selvam. De 15-jarige scholier pleegde suïcide nadat hij op school ernstig gepest werd. beeld anp / Marcel van Hoorn

Den Haag

Twee procent van de Nederlanders van 15 jaar en ouder zei in 2021 dat zij in de afgelopen twaalf maanden wel eens zijn gepest, stelt het CBS. Dat zijn naar schatting bijna 240.000 personen. Bijna een kwart van de 15-plussers – dat zijn bijna 3,5 miljoen mensen - geeft aan ooit (dus ook langer dan een jaar geleden) te zijn gepest. Ongeveer zes op de tien slachtoffers ondervinden emotionele of psychische problemen als gevolg van het pesten.

Dit blijkt uit de Veiligheidsmonitor van het CBS en het Ministerie van Justitie en Veiligheid, een enquête waaraan vorig jaar 173.000 Nederlanders van 15 jaar en ouder hebben deelgenomen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Najaarsgolf corona ‘is in lijn der verwachting’

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers is vooralsnog niet bezorgd over de oplopende coronacijfers. ‘Dit is in de lijn van de verwachting. We hebben steeds gezegd: hou er rekening mee dat het in het najaar weer omhooggaat’, aldus de minister.

Afbeelding

Aanvoer bij voedselbank blijft zorgpunt terwijl aantal klanten blijft groeien

De bevoorrading van voedselbanken op korte en lange termijn blijft zorgelijk. Een plan om in de komende jaren een nieuwe stroom voedingsmiddelen aan te boren blijkt niet haalbaar.

Afbeelding

D66: minister Adema moet steun manifest tegen transwet intrekken

D66-Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken vindt dat de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zijn steun voor een manifest tegen de nieuwe transgenderwet die het kabinet heeft ingediend, moet intrekken.

Afbeelding

Noodopvang asielzoekers op terrein van Walibi

In Dronten worden de komende maanden duizend tot 1500 vluchtelingen opgevangen. Walibi Holland stelt het evenemententerrein aan de Spijkweg daarvoor beschikbaar, laat de gemeente weten.

Afbeelding

Tachtig procent ongedocumenteerden lijdt aan psychische problemen en krijgt te weinig hulp

Het overgrote deel van de ongedocumenteerden heeft te kampen met ernstige psychische klachten. Bij acht van de tien ongedocumenteerden is er sprake van een psychische stoornis, zoals depressie of een angststoornis.

Afbeelding

Sterke stijging kankerdiagnoses niet meer te stoppen vanwege vergrijzing en leefstijl

Het aantal Nederlanders dat te horen krijgt dat het kanker heeft, stijgt in de komende tien jaar met bijna eenderde, zegt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).