Anonieme getuige: verdachte moord op Peter R. de Vries werd mogelijk gedwongen

Achtergrond
De nieuwe verklaringen in het proces over de moord op Peter R. de Vries kunnen mogelijk het verschil maken tussen een levenslange celstraf, of een tijdelijke straf: een uitvoerder zou tot zijn daden zijn gedwongen.
Wil Thijssen / vk
maandag 11 juli 2022 om 20:21
Kelly en Royce de Vries in de zittingszaal, voorafgaand aan de extra zitting in de zaak tegen de twee verdachten van de moord op hun vader Peter R. de Vries.
Kelly en Royce de Vries in de zittingszaal, voorafgaand aan de extra zitting in de zaak tegen de twee verdachten van de moord op hun vader Peter R. de Vries. beeld anp / Koen van Weel

Amsterdam

‘Ik zeg het maar in gewoon Nederlands: het OM kon het niet maken om de rechtbank en de verdediging onwetend te laten van deze stukken.’ Dat is kort samengevat de reden waarom het proces over de moord op Peter R. de Vries volgens de officier van justitie moest worden heropend, wat heel uitzonderlijk is. Dat proces – ‘Iraklia’ – is anderhalve week geleden gesloten in afwachting van een uitspraak op 14 juli. Tegen de twee verdachten, Delano G. en Kamil E., is levenslang geëist.

Op 5 juli ontving deze officier naar eigen zeggen voor het eerst explosieve, nieuwe informatie van collega’s: een anonieme getuige heeft in het geheim verklaringen afgelegd over de opdrachtgever van de moord op De Vries. Deze getuige is een vriend van Krystia..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Juist grootgebruikers profiteren het meest. Vier vragen over de royalere regeling

Het kabinet kwam dinsdag met een royalere regeling om Nederlanders te compenseren voor de torenhoge energieprijzen. Wie moet de regeling uitvoeren en wie profiteert het meest? Vier vragen.

Afbeelding

Najaarsgolf corona ‘is in lijn der verwachting’

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers is vooralsnog niet bezorgd over de oplopende coronacijfers. ‘Dit is in de lijn van de verwachting. We hebben steeds gezegd: hou er rekening mee dat het in het najaar weer omhooggaat’, aldus de minister.

Afbeelding

Aanvoer bij voedselbank blijft zorgpunt terwijl aantal klanten blijft groeien

De bevoorrading van voedselbanken op korte en lange termijn blijft zorgelijk. Een plan om in de komende jaren een nieuwe stroom voedingsmiddelen aan te boren blijkt niet haalbaar.

Afbeelding

D66: minister Adema moet steun manifest tegen transwet intrekken

D66-Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken vindt dat de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zijn steun voor een manifest tegen de nieuwe transgenderwet die het kabinet heeft ingediend, moet intrekken.

Afbeelding

Noodopvang asielzoekers op terrein van Walibi

In Dronten worden de komende maanden duizend tot 1500 vluchtelingen opgevangen. Walibi Holland stelt het evenemententerrein aan de Spijkweg daarvoor beschikbaar, laat de gemeente weten.

Afbeelding

Tachtig procent ongedocumenteerden lijdt aan psychische problemen en krijgt te weinig hulp

Het overgrote deel van de ongedocumenteerden heeft te kampen met ernstige psychische klachten. Bij acht van de tien ongedocumenteerden is er sprake van een psychische stoornis, zoals depressie of een angststoornis.