Met een omgekeerde vlag verzeil je in complotdenken

Analyse
De boerenzakdoek is een beter, want exclusiever symbool van het boerenprotest. Met de vlag op z’n kop kies je juist het symbool van complotten, vermeende onderdrukking en anti-overheidsdenken. Uiteindelijk moet ook de stikstofcrisis binnen de grenzen van democratie en rechtsstaat worden opgelost. Er is geen alternatief, tenzij je eigenrichting of burgeroorlog wilt.
Gerard Beverdam
vrijdag 8 juli 2022 om 17:05 aangepast 18:55
Ook bij het boerenprotest in Stroe voerden deelnemers de vlag ondersteboven mee.
Ook bij het boerenprotest in Stroe voerden deelnemers de vlag ondersteboven mee. beeld anp / Sem van der Wal
Boerenprotest

Om de hoek hangen drie vlaggen op z’n kop. Een stukje de andere kant op in de straat, heeft iemand een chiquere optie gekozen: de Nederlandse driekleur wappert gewoon zoals het hoort, maar bovenaan - op de plek waar je normaal gesproken de oranje wimpel vastmaakt - is een grote boerenzakdoek bevestigd. Vlagmisbruik is in Nederland dan wel niet strafbaar, maar de twist met de boerenzakdoek kan bij mij op meer sympathie rekenen, dan het bozige symbool van de vlag op z’n kop. Ook bij emotionele protesten mag er iets van wellevendheid zijn.

Wat de boerenzakdoek bovendien unieker maakt, is dat het een éígen symbool is - en dat is de vlag op z’n kop juist niet. Dat laatste symbool is internationaal al langer een bekend fenomeen. Van oudsher kom..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘De hele wereld kijkt tegen onze landbouw op, maar onze eigen overheid niet’

Alien en Pieter van Zijtveld zijn sinds een halfjaar boer op een eigen erf. Ze wonen in het buitengebied tussen Hasselt en Rouveen. Aan krimpen denken ze niet, integendeel: de ligboxenstal is net uitgebreid.

Afbeelding

Met een omgekeerde vlag verzeil je in complotdenken

De boerenzakdoek is een beter, want exclusiever symbool van het boerenprotest. Met de vlag op z’n kop kies je juist het symbool van complotten, vermeende onderdrukking en anti-overheidsdenken, schrijft Gerard Beverdam.

Afbeelding

Zes stellingen over boeren en de overheid: ‘Tweezijdige beleid overheid zit boeren dwars’

Wantrouwen, verkeerde verwachtingen en beroerde communicatie: De relatie tussen boer en overheid bevindt zich op een laagtepunt. Wederzijds bestaan aannames, klinken verwijten en heersen vooroordelen.

Afbeelding

Boeren in actie bij zo’n 20 distributiecentra van supermarkten

Zo’n twintig distributiecentra van supermarkten zijn maandag geblokkeerd of geblokkeerd geweest door boeren. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs onder meer sociale mediakanalen en lokale nieuwsmedia.

Afbeelding

Vooral minder zuivel in supermarktschappen door boerenblokkades

Supermarkten vrezen dat bepaalde producten maandag op diverse plekken uitverkocht kunnen raken door de boerenacties bij distributiecentra. Rond het middaguur waren de schappen in vijftien supermarkten waar journalisten van het ANP gingen kijken nog overwegend goed gevuld.

Afbeelding

Twee afvalverwerkers in Hengelo geblokkeerd door trekkers

Trekkers blokkeren maandagochtend kruispunten in het Twentse Hengelo. Op meerdere video’s op sociale media is te zien dat een stoet landbouwvoertuigen door de stad trekt en dat op kruispunten een aantal trekkers stilstaat.