Vluchtelingenwerk daagt staat

Nieuws
Door het gesleep met asielzoekers voldoet Nederland niet meer aan de wettelijke minimumnormen voor opvang, vindt VluchtelingenWerk Nederland (VWN). De organisatie begint daarom vandaag een juridische procedure tegen de staat om fatsoenlijke en humane opvang voor asielzoekers af te dwingen.
Peter de Graaf / vk
donderdag 7 juli 2022 om 04:22

Den Haag

‘De opvang is niet tijdelijk onder de maat, dit is structureel geworden. We kunnen dit niet als het nieuwe normaal accepteren’, aldus VWN-voorzitter Frank Candel. Nederland moet zich houden aan internationale afspraken voor de opvang van vluchtelingen, maar is volgens Candel ‘door de humanitaire ondergrens gezakt’. Ook het als ‘fragiel’ omschreven akkoord dat het kabinet eind vorige maand sloot met de gemeenten, wekt bij hem weinig vertrouwen voor de toekomst.

In de juridische procedure stelt de vluchtelingenorganisatie zowel de rijksoverheid als het Centraal Orgaan opvang asielzoekers formeel aansprakelijk voor de schadelijke en inhumane omstandigheden in de asielopvang. Beide partijen krijgen tot 1 augustus de tijd om de opvang ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Help, mijn kind heeft overgewicht. Vijf tips van een kinderdiëtist. 'Een afslankdieet helpt niet'

Wat doe je als een kind om de haverklap om snoep vraagt of de hele dag binnen achter een schermpje zit? Vijf tips van een kinderdiëtist om overgewicht bij kinderen tegen te gaan.

Afbeelding

Wat als je ongeneeslijk ziek bent en het einde nadert? 'Ik merk dat sommige huisartsen euthanasie-moe zijn'

Wat is goede zorg voor een ongeneeslijk zieke? Hoe is het voor huisartsen om euthanasie uit te voeren? Zorg-ethicus Stef Groenewoud denkt erover na. 'Absurd dat we zo weinig registreren hoe het levenseinde verloopt.'

Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.

Afbeelding

Met de VVD het bos in: 'Prachtig toch? En hier valt nog geld mee te verdienen ook'

De VVD heeft zich lang verzet, maar onder druk van rechterlijke uitspraken zien de liberalen nu ook de noodzaak in van natuurbehoud. ‘Ik wil vooral vooruit kijken.’

Afbeelding

Last van klimaatangst? Met deze tips blijf je mentaal gezond. 'Iets doen helpt, hoe klein ook'

De klimaatcrisis is een wereldwijd probleem, waar je weinig invloed op hebt. Een sterk recept voor angstige en zelfs depressieve gevoelens, weten klimaatpsychologen. Zes tips om mentaal gezond te blijven.

Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.