Wat is er precies gebeurd voor de politie een schot loste richting Jouke?

Achtergrond
Dinsdag bereikten de boerenprotesten een dieptepunt: de politie schoot gericht op demonstranten, drie mannen worden verdacht van poging tot doodslag. Een dag later spoelt een golf van woede over het land. Wat is er precies gebeurd?
Haro Kraak / vk
donderdag 7 juli 2022 om 06:06
De politie heeft dinsdag gericht geschoten bij een boerenprotest bij Heerenveen.
De politie heeft dinsdag gericht geschoten bij een boerenprotest bij Heerenveen. beeld anp / Anton Kappers

Leeuwarden

Ze willen nog even langs de McDonald’s. Met de trekker. Na een lange dag werken op de melkveeboerderij in Akkrum en protesteren bij het distributiecentrum in Heerenveen, rijden de broers Jouke (16) en Sytse (17) dinsdag in een stoet van tractors naar huis over de A32. Bij een afrit wordt de stoet staande gehouden.

En dan gaat het snel mis. 

Na dagen van oplopende spanning komt de zaak dinsdagavond tot ontploffing: de politie schiet gericht op demonstranten, een ongekende ingreep. Drie mannen worden gearresteerd op verdenking van poging tot doodslag. Een dag later spoelt een golf van woede over het land en wordt opgeroepen om Jouke, de jongste verdachte, te ontzetten uit de politiecel, een zeer zware vorm van eigenrichting. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Belasting op fruitsappen gaan omhoog, tot ongenoegen van de fruittelers

De frisdrankbelasting gaat vanaf 2024 omhoog. Dit geldt ook voor onbewerkte fruitsappen. Het kabinet wil consumenten daarmee verleiden om gezondere keuzes te maken.

Afbeelding

Steeds minder jeugdloon

In twee derde van de cao’s in Nederland is geen sprake meer van een jeugdloon waarbij jongeren minder verdienen dan hun oudere collega’s. Dat constateert vakbond FNV.

Afbeelding

Johan Bonte begon zijn eigen eerlijke kledingmerk: ‘Ik dank God voor tevreden klanten’

Na een lange zoektocht naar mooie en vooral eerlijke kleding voor mannen begon Johan Bonte zijn eigen kledingmerk. Met J54.nl probeert hij gehoor te geven aan de oproep uit Jakobus 5 vers 4. ‘De klacht van de arbeiders is onveranderd.’

Afbeelding

Schuldig wegens aansluiting: het kwaad van een groep kan elk van de leden aankleven

Met een roemrijke naam identificeren supporters zich graag; ze dragen hun clubtenue met trots. Maar ook zonder colors van de Hells Angels kun je met een outlaw-bende heulen, en veroordeeld worden voor misdrijven in groepsverband.

Afbeelding

Hoe je zonder schelden en kleineren op topniveau kunt komen: ‘Leiders moeten alert zijn’

Kun je het beste uit mensen halen zonder een angstcultuur te creëren zoals bij De Wereld Draait Door? Ja, zegt consultant en coach voor management en leiderschap Paul Donders. Hoe werkt dat?

Afbeelding

Waarom ook reformatorische christenen vatbaar zijn voor complottheorieën

Complottheorieën kunnen aantrekkelijk zijn, ook voor orthodoxe christenen. Hoe komt dat? ‘Sommigen gaan zelfs zo ver dat de overheid dé antichrist is. Dat kan een voedingsbodem zijn voor argwaan.’