Hoogleraar Jan Brouwer: ‘Noodverordening bij boerenacties is niet nodig’

Achtergrond
Burgemeesters hebben geen noodverordeningen nodig voor het verbieden van demonstraties van boeren. ‘Er is een passender oplossing, met een gulden middenweg’, zegt Jan Brouwer, hoogleraar Algemene Rechtswetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen.
Hans-Lukas Zuurman
dinsdag 5 juli 2022 om 21:46
Boeren heffen een blokkade op, na verzoek van de politie, bij een distributiecentrum van supermarktketen Boni na het invoeren van een noodverordening in Nijkerk.
Boeren heffen een blokkade op, na verzoek van de politie, bij een distributiecentrum van supermarktketen Boni na het invoeren van een noodverordening in Nijkerk. beeld anp / Robin van Lonkhuijsen

Groningen

Uit frustratie over het stikstofbeleid van het kabinet, blokkeerden boze boeren met hun trekkers afgelopen dagen de toegang tot onder meer distributiecentra in het land. Vanuit deze centra worden levensmiddelen naar supermarkten vervoerd. Dat zij demonstreren is hun goed recht, stelt Brouwer. ‘Als daarbij een verkeerschaos ontstaat of wanordelijkheden ontstaan, zeg maar: strafbare feiten worden begaan - en dat is gebeurd, kan een burgemeester op grond van zijn instrumentarium de Wet Openbare Manifestaties (WOM) toepassen. De burgemeester geeft de demonstranten dan de bindende aanwijzing dat ze een corridor open moeten laten voor het bedrijf. Dat was een genuanceerder aanpak geweest dan een verbod via een noodverordening.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Help, mijn kind heeft overgewicht. Vijf tips van een kinderdiëtist. 'Een afslankdieet helpt niet'

Wat doe je als een kind om de haverklap om snoep vraagt of de hele dag binnen achter een schermpje zit? Vijf tips van een kinderdiëtist om overgewicht bij kinderen tegen te gaan.

Afbeelding

Wat als je ongeneeslijk ziek bent en het einde nadert? 'Ik merk dat sommige huisartsen euthanasie-moe zijn'

Wat is goede zorg voor een ongeneeslijk zieke? Hoe is het voor huisartsen om euthanasie uit te voeren? Zorg-ethicus Stef Groenewoud denkt erover na. 'Absurd dat we zo weinig registreren hoe het levenseinde verloopt.'

Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.

Afbeelding

Met de VVD het bos in: 'Prachtig toch? En hier valt nog geld mee te verdienen ook'

De VVD heeft zich lang verzet, maar onder druk van rechterlijke uitspraken zien de liberalen nu ook de noodzaak in van natuurbehoud. ‘Ik wil vooral vooruit kijken.’

Afbeelding

Last van klimaatangst? Met deze tips blijf je mentaal gezond. 'Iets doen helpt, hoe klein ook'

De klimaatcrisis is een wereldwijd probleem, waar je weinig invloed op hebt. Een sterk recept voor angstige en zelfs depressieve gevoelens, weten klimaatpsychologen. Zes tips om mentaal gezond te blijven.

Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.