Hoogleraar Jan Brouwer: ‘Noodverordening bij boerenacties is niet nodig’

Achtergrond
Burgemeesters hebben geen noodverordeningen nodig voor het verbieden van demonstraties van boeren. ‘Er is een passender oplossing, met een gulden middenweg’, zegt Jan Brouwer, hoogleraar Algemene Rechtswetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen.
Hans-Lukas Zuurman
dinsdag 5 juli 2022 om 21:46
Boeren heffen een blokkade op, na verzoek van de politie, bij een distributiecentrum van supermarktketen Boni na het invoeren van een noodverordening in Nijkerk.
Boeren heffen een blokkade op, na verzoek van de politie, bij een distributiecentrum van supermarktketen Boni na het invoeren van een noodverordening in Nijkerk. beeld anp / Robin van Lonkhuijsen

Groningen

Uit frustratie over het stikstofbeleid van het kabinet, blokkeerden boze boeren met hun trekkers afgelopen dagen de toegang tot onder meer distributiecentra in het land. Vanuit deze centra worden levensmiddelen naar supermarkten vervoerd. Dat zij demonstreren is hun goed recht, stelt Brouwer. ‘Als daarbij een verkeerschaos ontstaat of wanordelijkheden ontstaan, zeg maar: strafbare feiten worden begaan - en dat is gebeurd, kan een burgemeester op grond van zijn instrumentarium de Wet Openbare Manifestaties (WOM) toepassen. De burgemeester geeft de demonstranten dan de bindende aanwijzing dat ze een corridor open moeten laten voor het bedrijf. Dat was een genuanceerder aanpak geweest dan een verbod via een noodverordening.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Asieldeal lost crisis (nog) niet op: Van der Burg schiet zelf ook tekort

Meer dan duizend asielzoekers kunnen het komend halfjaar terecht op het evenemententerrein naast Walibi. Het is een opsteker voor staatssecretaris Van der Burg in een week waarin het vooral misgaat op asielgebied.

Afbeelding

Stikstofbemiddelaar Johan Remkes presenteert bevindingen: ‘Vroeg en stevig is belangrijker dan precies op tijd’

Zowel bij de agrarische sector als het kabinet zal zijn stikstofadvies niet met gejuich zijn ontvangen, denkt Johan Remkes. De stikstofpaus deelde woensdag zijn bevindingen nadat hij wekenlang sprak met boeren, politici en juridische experts.

Afbeelding

Stikstofexpert Wim de Vries: ‘Samenwerking is essentieel, zonder boeren gaat het gewoon niet lukken’

Stikstofexpert Wim de Vries hoopt dat de aanbevelingen van ‘onafhankelijk gespreksleider’ Johan Remkes niet terzijde worden geschoven. Hij wijst er wel op dat we op korte termijn geen wonderen moeten verwachten.

Afbeelding

Hak sluit fabriek tijdelijk door hoge energieprijzen. Worden groenten deze winter onbetaalbaar?

De groenten van Hak worden komende maanden dertig procent duurder. Biologisch akkerbouwer Klaas Meine de Olde hoopt dat Nederlanders deze winter leren dat gezonde, verse groenten nu eenmaal een prijs hebben.

Afbeelding

Energietoeslag aanvragen als student, hoe doe je dat? Acht vragen en antwoorden

Door de hoge energiekosten komen steeds meer studenten in financiële problemen. In dit artikel lees je wanneer je in aanmerking komt voor energietoeslag en hoe je het geld aanvraagt.

Afbeelding

Minister Schouten presenteert gratis schoolontbijt voor kinderen die moeten leren op een lege maag

Op vijfhonderd basisscholen krijgen kinderen per direct elke dag gratis ontbijt. Daarmee wil minister Carola Schouten (Armoedebeleid) voorkomen dat kinderen van gezinnen in geldnood met honger naar school gaan.