Hoogleraar Jan Brouwer: ‘Noodverordening bij boerenacties is niet nodig’

Achtergrond
Burgemeesters hebben geen noodverordeningen nodig voor het verbieden van demonstraties van boeren. ‘Er is een passender oplossing, met een gulden middenweg’, zegt Jan Brouwer, hoogleraar Algemene Rechtswetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen.
Hans-Lukas Zuurman
dinsdag 5 juli 2022 om 21:46
Boeren heffen een blokkade op, na verzoek van de politie, bij een distributiecentrum van supermarktketen Boni na het invoeren van een noodverordening in Nijkerk.
Boeren heffen een blokkade op, na verzoek van de politie, bij een distributiecentrum van supermarktketen Boni na het invoeren van een noodverordening in Nijkerk. beeld anp / Robin van Lonkhuijsen

Groningen

Uit frustratie over het stikstofbeleid van het kabinet, blokkeerden boze boeren met hun trekkers afgelopen dagen de toegang tot onder meer distributiecentra in het land. Vanuit deze centra worden levensmiddelen naar supermarkten vervoerd. Dat zij demonstreren is hun goed recht, stelt Brouwer. ‘Als daarbij een verkeerschaos ontstaat of wanordelijkheden ontstaan, zeg maar: strafbare feiten worden begaan - en dat is gebeurd, kan een burgemeester op grond van zijn instrumentarium de Wet Openbare Manifestaties (WOM) toepassen. De burgemeester geeft de demonstranten dan de bindende aanwijzing dat ze een corridor open moeten laten voor het bedrijf. Dat was een genuanceerder aanpak geweest dan een verbod via een noodverordening.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

D66: minister Adema moet steun manifest tegen transwet intrekken

D66-Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken vindt dat de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zijn steun voor een manifest tegen de nieuwe transgenderwet die het kabinet heeft ingediend, moet intrekken.

Afbeelding

Noodopvang asielzoekers op terrein van Walibi

In Dronten worden de komende maanden duizend tot 1500 vluchtelingen opgevangen. Walibi Holland stelt het evenemententerrein aan de Spijkweg daarvoor beschikbaar, laat de gemeente weten.

Afbeelding

Tachtig procent ongedocumenteerden lijdt aan psychische problemen en krijgt te weinig hulp

Het overgrote deel van de ongedocumenteerden heeft te kampen met ernstige psychische klachten. Bij acht van de tien ongedocumenteerden is er sprake van een psychische stoornis, zoals depressie of een angststoornis.

Afbeelding

Sterke stijging kankerdiagnoses niet meer te stoppen vanwege vergrijzing en leefstijl

Het aantal Nederlanders dat te horen krijgt dat het kanker heeft, stijgt in de komende tien jaar met bijna eenderde, zegt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Afbeelding

Vinvis op strand bij Westkapelle

Bij het Zeeuwse Westkapelle is zondag een vinvis aangespoeld. Het gaat om een dier dat al dood was en sinds vrijdag voor de Belgische kust dreef. Het Belgische persbureau Belga meldde zaterdag dat er naar het karkas van de vinvis werd gezocht.

Afbeelding

Te weinig personeel, geen pauze en altijd overwerken. ‘Er moet iets veranderen voor jonge artsen’

Eén op de vier jonge artsen heeft last van burn-outklachten, blijkt uit onderzoek van belangenorganisatie De Jonge Specialist (DJS). Bestuurslid en arts in opleiding Bianca Verbeek legt uit wat er misgaat.