Blokkades protestboeren ten einde na noodverordeningen en verschijnen ME

Nieuws
De blokkade door protestboeren, met name gericht op de distributiecentra van de supermarkten, is dinsdag vrijwel overal beëindigd. Met noodverordeningen en de aanwezigheid van de ME wisten gemeenten en politie de boeren huiswaarts te laten keren.
Hessel von Piekartz / vk
dinsdag 5 juli 2022 om 21:29
Boeren heffen een blokkade op, na verzoek van de politie, bij een distributiecentrum van supermarktketen Boni na het invoeren van een noodverordening. De boeren protesteerden met tractors tegen het stikstofbeleid van het kabinet.
Boeren heffen een blokkade op, na verzoek van de politie, bij een distributiecentrum van supermarktketen Boni na het invoeren van een noodverordening. De boeren protesteerden met tractors tegen het stikstofbeleid van het kabinet. beeld anp / Robin van Lonkhuijsen

Nijkerk

De beëindiging van de maandag begonnen acties verliep daarmee grotendeels geweldloos. De politie had op de eerste dag gezegd alleen in te grijpen na overleg met burgemeesters of als er gevaarlijke situaties zouden ontstaan. Omdat de boeren in het hele land actievoerden, was er bovendien geen capaciteit om overal in te grijpen. Door die deels noodgedwongen strategie van de politie zijn grootschalige confrontaties uitgebleven.  

Voor de supermarkten daarentegen duurden de acties te lang. Door de boerenblokkades hebben supermarkten voor ‘tientallen miljoenen’ euro’s schade geleden, meldt hun brancheorganisatie, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). De kleinere supermarktketen Coop alleen al verwacht een ‘miljoenenschade’. Ee..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zware gevechten en gevoelig gezichtsverlies voor Russische elite-eenheden rondom Cherson

De opmars is de grootste Oekraïense doorbraak in het zuiden sinds de Russische invasie. Opvallend is dat Rusland openlijk toegeeft dat het Oekraïense tegenoffensief voorspoedig verloopt.

Afbeelding

‘Bijlmervliegramp gaf ook zelfbewustzijn’

Het is terecht dat er nog steeds veel aandacht is voor de Bijlmervliegramp, vindt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema.

Afbeelding

Najaarsgolf corona ‘is in lijn der verwachting’, Kuipers (nog) niet bezorgd

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers is vooralsnog niet bezorgd over de oplopende coronacijfers. ‘Dit is in de lijn van de verwachting. We hebben steeds gezegd: hou er rekening mee dat het in het najaar weer omhooggaat’, aldus de minister.

Afbeelding

Aanvoer bij voedselbank blijft zorgpunt terwijl aantal klanten blijft groeien

De bevoorrading van voedselbanken op korte en lange termijn blijft zorgelijk. Een plan om in de komende jaren een nieuwe stroom voedingsmiddelen aan te boren blijkt niet haalbaar.

Afbeelding

D66: minister Adema moet steun manifest tegen transwet intrekken

D66-Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken vindt dat de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zijn steun voor een manifest tegen de nieuwe transgenderwet die het kabinet heeft ingediend, moet intrekken.

Afbeelding

Noodopvang asielzoekers op terrein van Walibi

In Dronten worden de komende maanden duizend tot 1500 vluchtelingen opgevangen. Walibi Holland stelt het evenemententerrein aan de Spijkweg daarvoor beschikbaar, laat de gemeente weten.