Kabinet ziet af van gedragscode tegen homogenezing. ‘Liever dialoog’

Nieuws
Het kabinet wil ‘homogenezing’ in Nederland uitbannen. Maar het staakt zijn pogingen om te komen tot een gedragscode voor geloofsgemeenschappen.
Aaldert van Soest
dinsdag 5 juli 2022 om 16:41 aangepast 21:58
Protest tegen homogenezingstherapie op het Plein bij het Binnenhof in Den Haag.
Protest tegen homogenezingstherapie op het Plein bij het Binnenhof in Den Haag. beeld anp / Bart Maat

Den Haag

Dat staat in een brief die de ministers Robbert Dijkgraaf (Onderwijs), Dilan Yesilgöz (Justitie) en Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) dinsdag naar de Tweede Kamer stuurden. Het kabinet volgt een advies op van wetenschappers van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. Die stelden onlangs dat een ‘dialoog’ tussen levensbeschouwingen beter werkt dan een gedragscode. In het toekomstige gesprek met geloofsgemeenschappen zal de regering daarom ‘ieders eigen verantwoordelijkheid’ benadrukken in het voorkomen en tegengaan van conversietherapieën. Het gaat om activiteiten die erop gericht zijn de seksuele gerichtheid of genderidentiteit van iemand te veranderen, bijvoorbeeld door gebedssessies of jongerenkampen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De noordwester en het springtij bleken een dodelijke cocktail in 1953. Toch had de storm nog erger kunnen zijn

Wat gebeurt er als je een massa water door de nauwe opening van een trechter probeert te stuwen? Juist, dan hoopt het op. Het is in een notendop wat er gebeurde tijdens de watersnood van 1953.

Afbeelding

Kabinet trekt hulp aan probleemgezinnen strak: één gezin, één hulpplan, één regisseur

Gezinnen die kampen met een reeks problemen moeten door hun gemeenten worden geholpen met één alomvattend hulpplan, gecoördineerd door één regisseur.

Afbeelding

'Fakkeldrager' op lijst van Jezus Leeft! 'We zoeken mensen die geen water bij de wijn doen'

Op de kandidatenlijst van de partij Jezus Leeft! in Noord-Holland staat maar één persoon: Max van den Berg (30). De Amsterdammer stond vorig jaar met een brandende fakkel voor het huis van minister Sigrid Kaag.

Afbeelding

Het dorpje Capelle was een hechte gemeenschap, tot het verdween tijdens de Februariramp

Hoe het dorpje Capelle op 1 februari 1953 werd verzwolgen door het water, enkele uren nadat het jongste watersnoodslachtoffer er ter wereld gekomen was.

Afbeelding

Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale tijd aan op Aruba. De planning van het begin van de dag staat vol officiële ontmoetingen.

Afbeelding

Met eigen ogen zien Amalia en koningspaar stuk slavernijverleden

Prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben zaterdag met eigen ogen iets van het slavernijverleden van Bonaire gezien.