Shell geloofde niet dat verlagen gaswinning tot minder zware aardbevingen zou leiden, zegt oud-directeur

Achtergrond
Tijdens de parlementaire enquête over de gaswinning in Groningen werden donderdag voor het eerst vertegenwoordigers van Shell en NAM gehoord over de rol van die bedrijven. Inmiddels zijn de firma’s verwikkeld in een vechtscheiding met de staat.
Jurre van den Berg / vk
donderdag 30 juni 2022 om 20:44
De NAM volgde wat betreft het risico op aardbevingen de visie van het KNMI, vertelde manager Johan de Haan. 'Ik ben geen geoloog.'
De NAM volgde wat betreft het risico op aardbevingen de visie van het KNMI, vertelde manager Johan de Haan. 'Ik ben geen geoloog.' beeld anp / Lex van Lieshout

Den Haag

Wijsheid komt vaak achteraf en spijt altijd te laat, zijn doorgaans de motieven van een parlementaire enquête. Maar woensdagavond werd weer duidelijk dat de gaswinning in Groningen is nog geen gedane zaak is.

‘Het is onacceptabel dat NAM via deze weg de verantwoordelijkheid voor de situatie in Groningen probeert te ontlopen’, aldus Vijlbrief. Hij wil alle kosten ‘doorbelasten’ aan NAM − al betaalt de staat vanwege gemaakte afspraken daarvan indirect twee derde deel.

Bovendien trekt Vijlbrief de staatsvertegenwoordiger terug uit het College van Beheer van de Maatschap Groningen, de juridische eenheid waarmee NAM en de staat het Groninger veld leegpompten. Dat besluit volgt op tot voor kort geheime notulen uit 2013, geopenbaard door ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zware gevechten en gevoelig gezichtsverlies voor Russische elite-eenheden rondom Cherson

De opmars is de grootste Oekraïense doorbraak in het zuiden sinds de Russische invasie. Opvallend is dat Rusland openlijk toegeeft dat het Oekraïense tegenoffensief voorspoedig verloopt.

Afbeelding

‘Bijlmervliegramp gaf ook zelfbewustzijn’

Het is terecht dat er nog steeds veel aandacht is voor de Bijlmervliegramp, vindt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema.

Afbeelding

Najaarsgolf corona ‘is in lijn der verwachting’, Kuipers (nog) niet bezorgd

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers is vooralsnog niet bezorgd over de oplopende coronacijfers. ‘Dit is in de lijn van de verwachting. We hebben steeds gezegd: hou er rekening mee dat het in het najaar weer omhooggaat’, aldus de minister.

Afbeelding

Aanvoer bij voedselbank blijft zorgpunt terwijl aantal klanten blijft groeien

De bevoorrading van voedselbanken op korte en lange termijn blijft zorgelijk. Een plan om in de komende jaren een nieuwe stroom voedingsmiddelen aan te boren blijkt niet haalbaar.

Afbeelding

D66: minister Adema moet steun manifest tegen transwet intrekken

D66-Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken vindt dat de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zijn steun voor een manifest tegen de nieuwe transgenderwet die het kabinet heeft ingediend, moet intrekken.

Afbeelding

Noodopvang asielzoekers op terrein van Walibi

In Dronten worden de komende maanden duizend tot 1500 vluchtelingen opgevangen. Walibi Holland stelt het evenemententerrein aan de Spijkweg daarvoor beschikbaar, laat de gemeente weten.