Stikstofprofessor Wim de Vries: ‘Het is geen vijf voor twaalf, maar drie uur ‘s middags’

Nieuws
In het debat over stikstof ziet ‘stikstofprofessor’ Wim de Vries emotie, eenzijdige focus en ‘deelwaarheden’. ‘Er is geen optimale oplossing voor het stikstofprobleem’.
Niels van den Bovenkamp
donderdag 30 juni 2022 om 17:42
Koeien in een weiland in de Gelderse Vallei, een van de gebieden waar de stikstofuitstoot drastisch naar beneden moet.
Koeien in een weiland in de Gelderse Vallei, een van de gebieden waar de stikstofuitstoot drastisch naar beneden moet. beeld anp / sem van der wal

Donderdag werden CBS-cijfers gepresenteerd waaruit bleek dat de hoeveelheid stikstof uit dierlijke mest vorig jaar met 3,7 procent is gedaald. Hoe moeten we die cijfers interpreteren?

‘Deels is dat toeval en het andere deel is gevolg van het andere rantsoen. Hoe raar het ook klinkt, het weer is ook van invloed. In het voer voor de dieren zit stikstof en fosfaat. Dat gaat deels naar het melk en vlees, maar het grootste deel komt er aan de achterkant weer uit. De weersomstandigheden bepalen deels hoe hoog dat stikstofgehalte is. Een ander belangrijke oorzaak is dat boeren vaker snijmaïs hebben bijgevoerd in plaats van gras. Door gras is meer stikstofuitstoot dan door maïs. Maar die 3,7 procent is niet systematisch en dus ook geen ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zware gevechten en gevoelig gezichtsverlies voor Russische elite-eenheden rondom Cherson

De opmars is de grootste Oekraïense doorbraak in het zuiden sinds de Russische invasie. Opvallend is dat Rusland openlijk toegeeft dat het Oekraïense tegenoffensief voorspoedig verloopt.

Afbeelding

‘Bijlmervliegramp gaf ook zelfbewustzijn’

Het is terecht dat er nog steeds veel aandacht is voor de Bijlmervliegramp, vindt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema.

Afbeelding

Najaarsgolf corona ‘is in lijn der verwachting’, Kuipers (nog) niet bezorgd

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers is vooralsnog niet bezorgd over de oplopende coronacijfers. ‘Dit is in de lijn van de verwachting. We hebben steeds gezegd: hou er rekening mee dat het in het najaar weer omhooggaat’, aldus de minister.

Afbeelding

Aanvoer bij voedselbank blijft zorgpunt terwijl aantal klanten blijft groeien

De bevoorrading van voedselbanken op korte en lange termijn blijft zorgelijk. Een plan om in de komende jaren een nieuwe stroom voedingsmiddelen aan te boren blijkt niet haalbaar.

Afbeelding

D66: minister Adema moet steun manifest tegen transwet intrekken

D66-Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken vindt dat de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zijn steun voor een manifest tegen de nieuwe transgenderwet die het kabinet heeft ingediend, moet intrekken.

Afbeelding

Noodopvang asielzoekers op terrein van Walibi

In Dronten worden de komende maanden duizend tot 1500 vluchtelingen opgevangen. Walibi Holland stelt het evenemententerrein aan de Spijkweg daarvoor beschikbaar, laat de gemeente weten.