Roep voor vrije dag Keti Koti groeit. ‘Maar niet om in de zon te liggen’

Achtergrond
Honderd bedrijven steunen de campagne van The Black Archives, FunX en Nederland Wordt Beter en geven hun medewerkers vrij op Keti Koti. De herdenking van het einde van de slavernij in Suriname en op de Antillen is volgens de initiatiefnemers belangrijk voor elke Nederlander.
Annegina Randewijk
woensdag 29 juni 2022 om 21:38 aangepast 06:44
Tijdens Keti Koti wordt het einde van de slavernij in Suriname en op de Antillen herdacht.
Tijdens Keti Koti wordt het einde van de slavernij in Suriname en op de Antillen herdacht. beeld anp / Koen van Weel

Amersfoort

Het logo met een groene vuist met de tekst: ‘Ik neem vrij op 1 juli, totdat we allemaal vrij zijn’ popt overal op. Met de hashtag #1juli roepen de initiatiefnemers bedrijven op om hun medewerkers op vrijdag vrij te geven en werknemers om vrij te nemen. ‘Het is niet zo dat we op die vrije dag allemaal in de zon moeten gaan liggen. We hopen dat de vrije dag een soort gecombineerde 4 en 5 mei wordt. In de aanloop naar die dagen wordt er ook op scholen over gesproken, worden er workshops gegeven en zijn er programma’s op televisie’, vertelt initiatiefnemer Mitchell Esajas.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gezondheidsraad: volumeknoppen in het hele land omlaag om gehoorschade te voorkomen

Verlaag het maximale geluidsniveau van versterkte muziek van 103 naar 100 decibel. Dat adviseert de Gezondheidsraad. Aanleiding voor het advies is een onderzoek naar beginnend gehoorverlies onder kinderen.

Afbeelding

Annie woont in haar slaapkamer om te bezuinigen op energieverbruik: ‘Maar ik kom echt niets tekort’

Annie Snieder (76) is in haar slaapkamer gaan wonen, zodat de kachel in de woonkamer niet aan moet. Maar klagen zal ze nooit doen. ‘Water, brood en onderdak; nou, heel veel mensen hebben dat niet.’

Afbeelding

Raad van State: asielzoeker moet dwangsom kunnen afdwingen bij rechter

Doet de IND langer dan de wettelijke termijn over een asielbesluit? Dan moeten asielzoekers via de rechter een dwangsom kunnen eisen. De wet die die mogelijkheid afschafte, is in strijd met het Europees recht.

Afbeelding

Twintig miljoen extra beschikbaar om het openbaar vervoer toegankelijk te maken voor mensen met beperking

In de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wordt nu 10 miljoen euro gereserveerd. Dat is niet genoeg, vinden Kamerleden Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) en Lisa van Ginneken (D66).

Afbeelding

Boetevrij lenen bij de bibliotheek: ‘We moeten af van de strenge mevrouw achter de balie’

Een boete betalen bij het te laat inleveren van boeken? Bij veel bibliotheken hoeft dat niet meer. ‘We willen geen vervelende discussies meer voeren over 20 cent boete.’

Afbeelding

Prijs van duurzame woningen schiet omhoog, blijkt uit cijfers van het Kadaster

De verkoop van minder energiezuinige huizen blijft juist achter. Dat blijkt uit onderzoek van het Kadaster, het instituut dat de eigendom van woningen vastlegt.