Als boeren grens opzoeken, gaat de politie hard ingrijpen

Interview
De politie heeft woensdag tien boeren aangehouden die betrokken waren bij ongeregeldheden van dinsdag. Dat worden er zeker meer, zegt politiechef Willem Woelders van de Landelijke eenheid. ‘De vrijheid van meningsuiting geldt, maar binnen de grenzen van de wet.’
Charlotte Huisman / vk
woensdag 29 juni 2022 om 20:36
Politiechef Willem Woelders: Wij willen niet tegenover de boeren komen te staan, maar we zullen ze wel begrenzen waar ze de grens over gaan.'
Politiechef Willem Woelders: Wij willen niet tegenover de boeren komen te staan, maar we zullen ze wel begrenzen waar ze de grens over gaan.' beeld anp / Sander Koning

Amsterdam

Politiechef Willem Woelders heeft de schokkende beelden gezien: een groep joelende boeren breekt dinsdagavond door een bescheiden politieblokkade bij het huis van minister Christianne van der Wal (VVD). Daarbij vernielen ze een politiewagen en legen zij een giertank.

Hoe kijkt u nu tegen deze gebeurtenissen aan?

‘Dat was een zeer ongewenste en onverkwikkelijke situatie. Als ik naar de beelden kijk, zie ik strafbare feiten als openbare geweldpleging en bedreiging. Een speciaal rechercheteam is nu bezig de eerste verdachten aan te houden.’

De paar politiemensen die bij het huis van de minister stonden waren duidelijk niet toegerust om de boze boeren te stoppen en kozen het hazenpad. Was de politie wel voldoende voorbereid?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Verjaardagsbox is uitkomst voor gezin in financiële nood. 'Mijn kind was heel happy met wat ze kreeg'

De verjaardag van een kind kan ouders met financiële problemen veel stress geven. Stichting Jarige Job deelt daarom verjaardagsboxen uit aan gezinnen in armoede, sinds kort ook voor tieners.

Afbeelding

Een jubelton voor alle 25-jarigen: hoe Sander Schimmelpenninck verder de kansenongelijkheid wil bestrijden

Meer belastingen op vermogens en erfenissen, een jubelton voor elke 25-jarige en een maatschappelijke diensttijd: in zijn pamflet zoekt journalist Sander Schimmelpenninck oplossingen voor de kansenongelijkheid in Nederland.

Afbeelding

Zorgakkoord moet de gesprekken in de spreekkamer veranderen: wat voegt een behandeling toe?

Na lang onderhandelen hebben alle denkbare organisaties in de zorg zich dan toch geschaard achter het Integraal Zorgakkoord van minister Kuipers. Als laatste deze week, tegenstribbelend, ook de huisartsenvereniging LHV.

Afbeelding

Schaken groeit razendsnel in Nederland: 'Vroeger was schaken iets voor nerds'

Schaken is zo razend populair dat de servers van 's werelds grootste schaaksite chess.com het niet langer aan konden. Toen in december vorig jaar op één dag 250.000 nieuwe schakers zich aanmeldden, crashte de boel.

Afbeelding

CBS rectificeert pijnlijke fout in onderzoek naar uithuisplaatsingen in toeslagenaffaire

‘Gedupeerdheid verhoogt de kans op kinderbeschermingsmaatregelen niet.’ Deze zin in het rapport van het CBS over de relatie tussen de toeslagenaffaire en uithuisplaatsingen van kinderen is te kort door de bocht, geeft het CBS toe.

Afbeelding

Nieuwe opvangcrisis verwacht dit voorjaar: tekort van duizenden bedden dreigt

Nederland wacht opnieuw een grote opvangcrisis. Waarschijnlijk wordt de situatie erger dan vorig jaar. Zelfs als alle noodmaatregelen werken, dreigt er in het voorjaar alsnog een tekort van duizenden bedden.