Activisten hopen dat ontpolderen Hedwigepolder stopt. ‘Gezondheid gaat boven alles’

Reportage
Van minister Van der Wal mag de ontpoldering van de Hedwigepolder doorgaan, pfas uit de Westerschelde zal volgens haar het nieuwe natuurgebied niet erg vervuilen. En de Raad van State gaf haar donderdag gelijk: ontpolderen mag doorgaan. Anti-ontpolderaars zetten hun juridische strijd voort. ‘Volksgezondheid gaat boven alles.’
Peter de Graaf / vk
vrijdag 24 juni 2022 om 14:17
De Hedwigepolder op de grens van Nederland en België moet onder water worden gezet.
De Hedwigepolder op de grens van Nederland en België moet onder water worden gezet. beeld Freek van den Bergh

Antwerpen

Weg zijn de populieren, weg zijn de akkers, weg zijn de boerenhuizen. De Hertogin Hedwigepolder, een van de jongste polders van Zeeland, in 1907 ingepolderd, is nagenoeg verdwenen.

Vanaf het dak van de kijkcontainer bij het informatiepunt van het omstreden ontpolderingsproject op de grens tussen Nederland en België, is de ‘woestenij’ goed te aanschouwen. Links de ‘Hedwige’, zoals veel Zeeuwen de polder noemen. Rechts de Prosperpolder op Belgisch grondgebied, ook grotendeels afgegraven. Op de achtergrond de Antwerpse haven en de koeltorens van de kerncentrale in Doel.

Beneden staan de gele graafmachines klaar om verder te gaan met de ontpoldering. Want de Zeeuwse polder moet een natuurgebied met getijdenwerking (eb en vloed) worden.

ve..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ultrageheime ‘fronsende specht’ alleen voor Amerikanen

De Amerikaanse vliegtuigfabrikant Northrop Grumman onthult vrijdag de B-21 Raider. Deze stealth bommenwerper wordt omschreven als ‘het meest geavanceerde militaire vliegtuig ooit gebouwd’.

Afbeelding

‘Niet iedereen met een mentale aandoening heeft hulp nodig. Dat is ook niet reëel om te verwachten’

Steeds meer Nederlanders kampen met psychische problemen, blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut. ‘Als je niet slaagt in het leven wordt dat vaak gezien als je eigen schuld. Het zijn ook dit soort maatschappelijke structuren die iemand ziek kunnen maken.’

Afbeelding

Steeds meer Nederlanders kampen met psychische aandoeningen als depressie of angststoornis

Een groeiende groep Nederlanders kampt met psychische problemen. Een kwart van de volwassenen voldeed afgelopen jaar aan de criteria voor een of meerdere psychische aandoeningen. Twaalf jaar geleden ging het nog om 17 procent.

Afbeelding

Deze ontwerper bedacht een alternatief voor de wegwerpboom: een kerstboom voor aan de muur

Vijf jaar geleden werd ze er nog meewarig om aangekeken, nu loopt het storm. Ontwerper Suseela Gorter maakte een kerstboomwandkleed waarop je zelf LED-kerstlichtjes en kerstballen kunt spelden.

Afbeelding

Expliciet christelijke jas zit de VU te krap. ‘Jammer dat een beroep op Gods naam niet meer mogelijk is’

Op het besluit dat het citeren van bijbelwoorden bij promoties en oraties op de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt, klinkt kritiek en begrip. ‘De expliciet christelijke jas is te krap voor wie wij zijn als universiteit.’

Afbeelding

Hoe maak je excuses voor het slavernijverleden? ‘Je kunt het boek niet eenzijdig sluiten’

De aangekondigde excuses voor het Nederlandse slavernijverleden zijn met kritiek ontvangen, zowel in Nederland als in de voormalige kolonies. Hoe komt dat? En hoe kan het kabinet het toch nog goed doen?