Viroloog Marion Koopmans: ‘Aanpak corona en overstromingen lijkt op elkaar’

Interview
Om beter voorbereid te zijn op grote rampen werken wetenschappers van diverse disciplines samen in het Pandemic & Disaster Preparedness Center. ‘Noodzakelijk na zo’n coronapandemie’, zegt initiatiefnemer en viroloog Marion Koopmans. Over wat corona gemeen heeft met een overstroming.
Hans-Lukas Zuurman
vrijdag 24 juni 2022 om 14:39 aangepast 8 september 2022 15:06
Viroloog Marion Koopmans.
Viroloog Marion Koopmans. beeld anp / Jeroen Jumelet

Virussen zijn overal, weet viroloog Marion Koopmans (65) van het Erasmus MC in Rotterdam. ‘De diversiteit is enorm en dat fascineert mij. Alle levende organismen kennen virusinfecties. Ze kunnen zowel nuttig als schadelijk zijn. Dat laatste zagen we tijdens de coronapandemie. Maar virussen hebben ook een regelfunctie. Bij een teveel aan bepaalde bacteriën op bijvoorbeeld de huid of in de darmen kunnen ze ervoor zorgen dat de balans wordt hersteld.’ 

De viroloog geniet van de vlammen in tulpen, want: ‘Ook daar zorgen virussen voor.’ Na een studie diergeneeskunde introduceerde professor Horzinek haar eind jaren tachtig in de wereld van de virussen. ‘Vanuit mijn wetenschappelijke interesse wil ik weten hoe ze werken. Vervolgens kun je advise..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Discussies in het studentenhuis van Julia: ‘Moeten we bezuinigen op alcohol?’

De verwarming moet nu echt aan in huize Akapella. Maar het is een spannende gok. Want niemand weet hoe hoog het energieverbruik is, en dus straks de rekening. Hoe gaat het nu in het studentenhuis van Julia?

Afbeelding

Het gaat snel weer mis met daders seksuele uitbuiting. Rapporteur verontrust over gebrek aan juiste hulp

Van de daders van binnenlandse seksuele uitbuiting gaat ruim een derde binnen twee jaar opnieuw de fout in. Het ontbreekt hen aan goede hulp, concludeert nationaal rapporteur Conny Rijken.

Afbeelding

Centra blij met advies spreiding kinderhartchirurgie

De universitair medische centra die volgens het kabinet zouden moeten stoppen met operaties aan de harten van kinderen zijn positief over de analyse die de Nederlandse Zorgautoriteit van die plannen maakte.

Afbeelding

Beek bouwt een duurzaam en gasloos woonwagenkamp: ‘Eindelijk een eigen douche, wat een luxe’

Het ‘uitsterfbeleid’ is taboe verklaard, maar toch doen veel gemeenten weinig aan de huisvesting van woonwagenbewoners. Het Limburgse Beek onderscheidt zich met de bouw van een nieuw kamp.

Afbeelding

Koning wil koloniale familiegeschiedenis onderzoeken. ‘Willem III was tégen slavernij’, zegt biograaf

Koning Willem-Alexander wil weten welke rol zijn familie heeft gespeeld in de koloniale geschiedenis van Nederland. Er komt daarom een onafhankelijk onderzoek.

Afbeelding

Nederland wil 10 procent meer bos in 2030 maar er wordt nog meer gekapt dan aangeplant

In Nederland verdwijnt meer bos dan er wordt aangeplant, terwijl meer bos nodig is om de gevolgen van de klimaatverandering te beperken. ‘Er moet haast worden gemaakt om het doel 10 procent meer bos in 2030 te halen.’