Zeeuwen voelen zich achtergesteld door tol Westerscheldetunnel: ‘Het ongemak groeit’

Achtergrond
Een tolvrije Westerscheldetunnel, een droom voor veel Zeeuwen. ‘Ik wil van dezelfde voorzieningen gebruikmaken als andere Nederlanders.’ Vandaag reizen SP, SGP en BBB naar het Zeeuwse Terneuzen om hun plannen voor de tunnel te promoten.
Ilse Brandemann
maandag 27 juni 2022 om 06:13
De ingang van de Westerscheldetunnel in Ellewoutsdijk.
De ingang van de Westerscheldetunnel in Ellewoutsdijk. beeld anp Foto/robert vos

Terneuzen

Geïsoleerd, bijna Vlaams. En dat allemaal door de Westerscheldetunnel, die per ritje vijf euro kost. Vooral tijdens de eerste lockdown voelde Petra de Boevere van Stichting Tolvrij Zeeland dat ze in ‘niemandsland’ woonde. ‘We hebben ons als Zeeuws-Vlamingen in de afgelopen jaren steeds meer op België moeten richten. Toen de grens naar België sloot, was het alsof ik opgesloten zat in een raar stukje Nederland, afgesloten van familie en andere relaties op de Zeeuwse eilanden.’ 

De Westerscheldetunnel is dé manier om van Zeeuws-Vlaanderen naar Zuid-Beveland te gaan, en ook gelijk de enige. Het is uniek, Nederland kent weinig tolwegen. De bouw duurde in totaal zeven jaar, en kostte 752 miljoen euro. De kosten voor de tunnel..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zware gevechten en gevoelig gezichtsverlies voor Russische elite-eenheden rondom Cherson

De opmars is de grootste Oekraïense doorbraak in het zuiden sinds de Russische invasie. Opvallend is dat Rusland openlijk toegeeft dat het Oekraïense tegenoffensief voorspoedig verloopt.

Afbeelding

‘Bijlmervliegramp gaf ook zelfbewustzijn’

Het is terecht dat er nog steeds veel aandacht is voor de Bijlmervliegramp, vindt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema.

Afbeelding

Najaarsgolf corona ‘is in lijn der verwachting’, Kuipers (nog) niet bezorgd

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers is vooralsnog niet bezorgd over de oplopende coronacijfers. ‘Dit is in de lijn van de verwachting. We hebben steeds gezegd: hou er rekening mee dat het in het najaar weer omhooggaat’, aldus de minister.

Afbeelding

Aanvoer bij voedselbank blijft zorgpunt terwijl aantal klanten blijft groeien

De bevoorrading van voedselbanken op korte en lange termijn blijft zorgelijk. Een plan om in de komende jaren een nieuwe stroom voedingsmiddelen aan te boren blijkt niet haalbaar.

Afbeelding

D66: minister Adema moet steun manifest tegen transwet intrekken

D66-Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken vindt dat de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zijn steun voor een manifest tegen de nieuwe transgenderwet die het kabinet heeft ingediend, moet intrekken.

Afbeelding

Noodopvang asielzoekers op terrein van Walibi

In Dronten worden de komende maanden duizend tot 1500 vluchtelingen opgevangen. Walibi Holland stelt het evenemententerrein aan de Spijkweg daarvoor beschikbaar, laat de gemeente weten.