Onderzoek naar long covid levert meer vraagtekens dan antwoorden op

Nieuws
Coronapatiënten kampen drie maanden na de infectie twee keer zo vaak met gezondheidsklachten als mensen die niet besmet zijn geraakt. Ze houden vooral last van vermoeidheid, kortademigheid, smaakverlies en concentratieproblemen. Dat blijkt uit de eerste onderzoeksresultaten van het RIVM naar het postcovidsyndroom, die dinsdag zijn gepubliceerd.
Ellen de Visser / vk
dinsdag 21 juni 2022 om 04:22 aangepast 06:38
Huisarts Martine Uil in gesprek met een patiënt langdurige coronaklachten heeft.
Huisarts Martine Uil in gesprek met een patiënt langdurige coronaklachten heeft. beeld ANP / Arie Kievit

Amsterdam

Voor het onderzoek vulden ruim 6.600 coronapatiënten vragenlijsten in over 41 verschillende klachten, vlak na de infectie en drie maanden later. Hun antwoorden werden vergeleken met die van een controlegroep.

Het onderzoek laat vooral zien hoe ingewikkeld het is om onderzoek te doen naar de nasleep van corona-infecties. Van de coronapatiënten rapporteerde bijna de helft na drie maanden een of meer langdurige klachten, maar die hadden lang niet altijd met de infectie te maken, zo blijkt. Want van de deelnemers in de controlegroep had 26 procent vergelijkbare klachten, terwijl zij geen corona hadden opgelopen. Ernstige vermoeidheid, pijn en cognitieve problemen bijvoorbeeld komen ook onder de gewone bevolking veel voor. De onderzoe..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.