In 2026 overstappen naar hybride warmtepomp? ‘Er moet een flinke slag gemaakt worden’

Nieuws
De hybride warmtepomp wordt vanaf 2026 de standaard om woningen te verwarmen. Voor huizen die daar niet geschikt voor zijn, komt er een uitzonderingsmogelijkheid. Het kabinet mikt op een omslag naar 1 miljoen hybride warmtepompen in 2030.
Hendrina de Graaf
zaterdag 18 juni 2022 om 18:42 aangepast 13:30
Het installeren van een hybride warmtepomp kost meer tijd dan de installatie van een cv-ketel. En dat terwijl de installatiebranche al een groot personeelstekort heeft.
Het installeren van een hybride warmtepomp kost meer tijd dan de installatie van een cv-ketel. En dat terwijl de installatiebranche al een groot personeelstekort heeft. beeld anp / Sander Koning

Bij het vervangen van een cv-ketel moeten huiseigenaren vanaf 2026 kiezen voor een  hybride warmtepomp. Onder installatiemonteurs leidt dit tot onrust. Hoe haalbaar is dit kabinetsbesluit?

Dit kabinetsbesluit verbijsterde Tjeert Vaatstra. Hij is eigenaar van Installatietechniek Vaatstra BV met 55 medewerkers in Bedum (bij Groningen). In een appgroep die hij deelt met andere installatiebedrijven werd het nieuws door niemand met gejuich ontvangen. ‘Hoewel het ons veel werk zou kunnen opleveren, reageerde iedereen negatief. Het veroorzaakt op dit moment vooral veel onrust. Voor de lange termijn lijkt dit plan ons niet haalbaar.’ 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Met noodpakket moet je je 48 uur kunnen redden’

Een waarschuwingsfluitje, lucifers in waterdichte verpakking, een EHBO-pakket en een radio op batterijen, afgestemd op de rampenzender; volgens de nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV) moet ieder huishouden het inslaan.

Afbeelding

Jongeren wandelden zich suf tijdens corona. Maar hoe blij worden ze nu nog van de geur van nat gras?

Ontspannen luisteren naar kwetterende vogels en de geur van nat gras opsnuiven tijdens een wandeling. Tijdens de coronapandemie ontdekte Nederland massaal het wandelen, ook jongeren tot 30 jaar. Bleef hun enthousiasme?

Afbeelding

Het aantal mensen met schurft neemt hard toe. ‘Ik wilde mijn vel er wel af scheuren’

Het aantal (jonge) patiënten met schurft steeg in de afgelopen maand tot recordhoogte. De huidziekte vormt een hardnekkig probleem, maar niet alle artsen zijn er bekend mee. Dat maakt opsporing in een vroeg stadium lastig.

Afbeelding

Zwembaden zijn gered met noodfonds: ‘Kaartje kost eigenlijk 20 tot 25 euro’

Niets wijst erop dat er zwembaden zijn die binnenkort de deuren moeten sluiten vanwege de hoge energieprijzen. Ze staan nog wel voor de uitdaging om te verduurzamen om ook op lange termijn open te kunnen blijven.

Afbeelding

Unicef waarschuwt: Vluchtelingenkinderen krijgen geen onderwijs, terwijl ze er wel recht op hebben

Mogelijk honderden vluchtelingenkinderen in de crisisopvang in Nederland volgen geen onderwijs, waarschuwt Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties. ‘Dit is schadelijk voor kinderen.’

Afbeelding

Hoe kun je voorkomen dat je overspannen raakt? Vijf vragen aan Michelle van Dusseldorp

Steeds meer mensen melden zich ziek op hun werk omdat ze overspannen zijn. Hoe kan het dat overspannenheid zo vaak voorkomt en wat kun je doen om het te voorkomen? ‘Je werkt om te kunnen spelen.’