Raad van State uiterst kritisch op acceptatieplicht voor scholen. ‘Te weinig onderbouwd’

Nieuws
De Raad van State is het grotendeels oneens met het voorstel om de vrijheid van onderwijs te moderniseren. Dat staat in een advies over het initiatiefwetsvoorstel van PvdA-Kamerlid Habtamu de Hoop om artikel 23 van de Grondwet te wijzigen. Daarmee lijkt een acceptatieplicht op scholen voorlopig van de baan.
Ilse Brandemann
donderdag 16 juni 2022 om 11:41 aangepast 21:51
Habtamu de Hoop (Pvda) diende een wetsvoorstel in om artikel 23 van de Grondwet te wijzigen
Habtamu de Hoop (Pvda) diende een wetsvoorstel in om artikel 23 van de Grondwet te wijzigen beeld anp / Bart Maat

Den Haag

De Raad van State publiceerde het kritische advies over het PvdA-plan donderdag. Kamerlid Habtamu de Hoop, die het voorstel afgelopen oktober indiende, wil drie wijzigingen in de Grondwet. Allereerst wil hij toevoegen dat ieder kind recht heeft op onderwijs én kansengelijkheid in het onderwijs. Ook wil de PvdA’er een acceptatieplicht op scholen, wat betekent dat iedere leerling – ongeacht levensbeschouwing – moet worden geaccepteerd op elke school. Die plicht is volgens hem noodzakelijk voor de beoogde kansengelijkheid. Ook het ‘respect voor de basiswaarden van de democratische rechtsstaat’ moet volgens de initiatiefnemer worden opgenomen in de Grondwet.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Verjaardagsbox is uitkomst voor gezin in financiële nood. 'Mijn kind was heel happy met wat ze kreeg'

De verjaardag van een kind kan ouders met financiële problemen veel stress geven. Stichting Jarige Job deelt daarom verjaardagsboxen uit aan gezinnen in armoede, sinds kort ook voor tieners.

Afbeelding

Een jubelton voor alle 25-jarigen: hoe Sander Schimmelpenninck verder de kansenongelijkheid wil bestrijden

Meer belastingen op vermogens en erfenissen, een jubelton voor elke 25-jarige en een maatschappelijke diensttijd: in zijn pamflet zoekt journalist Sander Schimmelpenninck oplossingen voor de kansenongelijkheid in Nederland.

Afbeelding

Zorgakkoord moet de gesprekken in de spreekkamer veranderen: wat voegt een behandeling toe?

Na lang onderhandelen hebben alle denkbare organisaties in de zorg zich dan toch geschaard achter het Integraal Zorgakkoord van minister Kuipers. Als laatste deze week, tegenstribbelend, ook de huisartsenvereniging LHV.

Afbeelding

Schaken groeit razendsnel in Nederland: 'Vroeger was schaken iets voor nerds'

Schaken is zo razend populair dat de servers van 's werelds grootste schaaksite chess.com het niet langer aan konden. Toen in december vorig jaar op één dag 250.000 nieuwe schakers zich aanmeldden, crashte de boel.

Afbeelding

CBS rectificeert pijnlijke fout in onderzoek naar uithuisplaatsingen in toeslagenaffaire

‘Gedupeerdheid verhoogt de kans op kinderbeschermingsmaatregelen niet.’ Deze zin in het rapport van het CBS over de relatie tussen de toeslagenaffaire en uithuisplaatsingen van kinderen is te kort door de bocht, geeft het CBS toe.

Afbeelding

Nieuwe opvangcrisis verwacht dit voorjaar: tekort van duizenden bedden dreigt

Nederland wacht opnieuw een grote opvangcrisis. Waarschijnlijk wordt de situatie erger dan vorig jaar. Zelfs als alle noodmaatregelen werken, dreigt er in het voorjaar alsnog een tekort van duizenden bedden.