Vogelgriep doodt meeste grote sterns op Texel: ‘Het gaat me aan het hart’

Nieuws
De kolonies grote sterns op Texel dreigen volledig te verdwijnen door vogelgriep. Omdat deze vogels geregeld bij elkaar op bezoek gaan, lopen andere kolonies in Nederland en in het buitenland ook gevaar op besmetting.
Petra Noordhuis
dinsdag 14 juni 2022 om 19:36
Een dode grote stern op Texel.
Een dode grote stern op Texel. beeld Susanne Kuehn

Texel

‘Het gaat me aan het hart. Het zijn vogels die ik ken’, zegt Mardik Leopold. Hij is bioloog aan Wageningen University & Research en woont en werkt op Texel, waar hij onderzoek doet naar de grote stern. Dit is een kustvogel die broedt in Nederland en overwintert in Afrika. 

‘Op Hemelvaartsdag begon de ellende’, vertelt Leopold. ‘We zagen dode vogels liggen in de kolonie in natuurgebied De Petten, op de zuidpunt van het eiland. Inmiddels hebben we al 1500 dode vogels opgeraapt rond de kolonie. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Veel dode vogels vind je niet terug.’ 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.

Afbeelding

Met de VVD het bos in: 'Prachtig toch? En hier valt nog geld mee te verdienen ook'

De VVD heeft zich lang verzet, maar onder druk van rechterlijke uitspraken zien de liberalen nu ook de noodzaak in van natuurbehoud. ‘Ik wil vooral vooruit kijken.’

Afbeelding

Last van klimaatangst? Met deze tips blijf je mentaal gezond. 'Iets doen helpt, hoe klein ook'

De klimaatcrisis is een wereldwijd probleem, waar je weinig invloed op hebt. Een sterk recept voor angstige en zelfs depressieve gevoelens, weten klimaatpsychologen. Zes tips om mentaal gezond te blijven.

Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.

Afbeelding

Het is al weken droog in Nederland en regen is nog lang niet in aantocht: 'Dit is niet normaal'

Na een uitzonderlijk nat voorjaar regent het nu al een paar weken amper in Nederland. Ook komende week wordt nauwelijks neerslag verwacht. Wat betekent dit? En moeten we ons al zorgen maken over droogteproblemen?

Afbeelding

Meer hogere inkomens bij schuldhulpverlening: 'Verontrustend dat mensen onvoldoende buffer hebben'

Nederlanders die zich voor hulp melden bij de schuldhulpverlening hebben steeds vaker een modaal of bovenmodaal inkomen. Zij vielen bij de coronasteun van de overheid 'tussen wal en schip'.