Wie is de schuldige in het conflict tussen Israël en Palestina?

Nieuws
Vier op de vijf Nederlanders weten ‘niets’ of slechts ‘een beetje’ af van het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Toch vindt de meerderheid dat de Nederlandse overheid zich harder moet uitspreken over mensenrechtenschendingen door Israël en Hamas.
Aliene Boele
maandag 13 juni 2022 om 22:27
‘Religieuze argumenten spelen zeker een rol. Er zijn christenen die Israël als ‘uitverkoren volk’ zien en daarom vinden dat Joden recht hebben op een eigen land.’
‘Religieuze argumenten spelen zeker een rol. Er zijn christenen die Israël als ‘uitverkoren volk’ zien en daarom vinden dat Joden recht hebben op een eigen land.’ beeld anp / Xtra lex van Lieshout

Utrecht

Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research, uitgevoerd in opdracht van vredesorganisatie PAX. Thomas van Gool, projectleider bij PAX, is niet verrast over het percentage van de respondenten dat op de hoogte is van het conflict tussen Israël en de Palestijnen. ‘Het wordt vaak gezien als een lastig conflict, de oplossing lijkt ver weg en het duurt maar voort. Toch is het interessant dat we nu weten hoe de Nederlandse bevolking naar het conflict kijkt.’ 

In mei vulden 1281 Nederlanders een vragenlijst in van onderzoeksbureau I&O. Uit de resultaten blijkt dat zowel Israël als de Palestijnse terreurbeweging Hamas, die de dienst uitmaakt in de Gazastrook, door de meerderheid van de Nederlanders verantwoordelij..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Verjaardagsbox is uitkomst voor gezin in financiële nood. 'Mijn kind was heel happy met wat ze kreeg'

De verjaardag van een kind kan ouders met financiële problemen veel stress geven. Stichting Jarige Job deelt daarom verjaardagsboxen uit aan gezinnen in armoede, sinds kort ook voor tieners.

Afbeelding

Een jubelton voor alle 25-jarigen: hoe Sander Schimmelpenninck verder de kansenongelijkheid wil bestrijden

Meer belastingen op vermogens en erfenissen, een jubelton voor elke 25-jarige en een maatschappelijke diensttijd: in zijn pamflet zoekt journalist Sander Schimmelpenninck oplossingen voor de kansenongelijkheid in Nederland.

Afbeelding

Zorgakkoord moet de gesprekken in de spreekkamer veranderen: wat voegt een behandeling toe?

Na lang onderhandelen hebben alle denkbare organisaties in de zorg zich dan toch geschaard achter het Integraal Zorgakkoord van minister Kuipers. Als laatste deze week, tegenstribbelend, ook de huisartsenvereniging LHV.

Afbeelding

Schaken groeit razendsnel in Nederland: 'Vroeger was schaken iets voor nerds'

Schaken is zo razend populair dat de servers van 's werelds grootste schaaksite chess.com het niet langer aan konden. Toen in december vorig jaar op één dag 250.000 nieuwe schakers zich aanmeldden, crashte de boel.

Afbeelding

CBS rectificeert pijnlijke fout in onderzoek naar uithuisplaatsingen in toeslagenaffaire

‘Gedupeerdheid verhoogt de kans op kinderbeschermingsmaatregelen niet.’ Deze zin in het rapport van het CBS over de relatie tussen de toeslagenaffaire en uithuisplaatsingen van kinderen is te kort door de bocht, geeft het CBS toe.

Afbeelding

Nieuwe opvangcrisis verwacht dit voorjaar: tekort van duizenden bedden dreigt

Nederland wacht opnieuw een grote opvangcrisis. Waarschijnlijk wordt de situatie erger dan vorig jaar. Zelfs als alle noodmaatregelen werken, dreigt er in het voorjaar alsnog een tekort van duizenden bedden.