Noodkreet kinderrechters: veroordeelde jongeren krijgen niet de hulp die ze nodig hebben

Achtergrond
De uitvoering van het jeugdstrafrecht loopt vast. Zo erg als nu is de situatie niet eerder geweest, zeggen de kinderrechters.
Charlotte Huisman / vk
zondag 5 juni 2022 om 16:30
In veel jeugdinrichtingen is de begeleiding minimaal en brengen jongeren de dag grotendeels door op hun kamer. Ze eten daar ook.
In veel jeugdinrichtingen is de begeleiding minimaal en brengen jongeren de dag grotendeels door op hun kamer. Ze eten daar ook. beeld anp

Kinderrechters vrezen dat de kans toeneemt op herhaling van de soms ernstige delicten waarvoor zij jongeren veroordelen. Er is steeds vaker geen tijdige of juiste hulp voor die jongeren. Het ministerie van Justitie bevestigt desgevraagd dat de wachttijden in de keten oplopen, onder meer door personeelsgebrek. Forensische zorgaanbieders zeggen in een reactie dat ze soms aanlopen tegen gemeentelijke budgetplafonds, waardoor ze opgelegde zorg niet kunnen bieden.

De situatie is schadelijk voor de jongeren én de maatschappij, zeggen kinderrechters Susanne Tempel en Ellen van Kalveen in het statige Haagse onderkomen van de Raad voor de Rechtspraak. Tempel (43) werkt sinds 2010 als kinderrechter, Van Kalveen (54) werkt sinds 2003 in het jeugdrec..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Verzetsmensen waren ook queer, van kleur en soms aan de drugs, toont vernieuwd Verzetsmuseum

De leidraad van het vernieuwde Verzetsmuseum is dat ‘het’ verzet was niet zo duidelijk afgebakend als vaak is aangenomen. Daarom wordt het oude hokjesdenken rond verzetsdaden volledig losgelaten, zegt het museum.

Afbeelding

Nationale Ombudsman: verduurzamen huis vaak niet haalbaar door laag inkomen

Het lukt mensen met een laag inkomen niet om hun huis te verduurzamen. De energiehulp van de overheid die ze hard nodig hebben, bereikt veelal rijke huishoudens die zichzelf al kunnen redden, zegt de Nationale Ombudsman.

Afbeelding

Verenigde Staten maken zich op voor WK in eigen land, hoge verwachtingen voor ‘De Gouden Generatie’

Vandaag neemt Nederland het op tegen de Verenigde Staten in de achtste finale van het WK Voetbal. Louis van Gaal sprak lovend over de tegenstander en diens visie. Wat kan het Nederlands elftal verwachten?

Afbeelding

Treinreizigers op een station. Het kabinet maakt 7,5 miljard euro vrij voor investeringen in infrastructuur, die vooral naar het spoor gaan. Het grootste gedeelte van dit geld komt terecht in de Randstad en Noord-Brabant.

Afbeelding

Pepernoten op z’n Italiaans, van Sarena

Verwarm de oven voor op 190°C. Maal de amandelen samen met de poedersuiker in de keukenmachine fijn. Voeg de eiwitten en het bittere-amandelextract toe en pulseer kort tot een glad mengsel.

Afbeelding

‘Ambachtelijk werk heeft een imagoprobleem dat de overheid en de media te weinig aanpakken’

Vrouwen met een technisch, ambachtelijk beroep kom je minder vaak tegen dan mannen. Dat is jammer, vindt fotograaf Otto Kalkhoven (57). Hij zocht deze vrouwen op en legde ze vast in hun werkplaats.