Afghanen gaan naar Winsum en Uithuizen

Nieuws
De ongeveer vijfhonderd Afghaanse evacués die nu nog in de Willem Lodewijk van Nassaukazerne verblijven bij het Lauwersmeer in Groningen verhuizen toch niet naar het nabijgelegen dorp Zoutkamp.
anp
donderdag 2 juni 2022 om 04:21
Afghaanse vluchtelingen in de Willem Lodewijk van Nassaukazerne.
Afghaanse vluchtelingen in de Willem Lodewijk van Nassaukazerne. beeld anp / Vincent Jannink

Uithuizen 

De gemeente Het Hogeland wilde daar containerwoningen voor hen neerzetten, maar daar was veel weerstand tegen. De vluchtelingen worden straks verderop in de gemeente ondergebracht in Winsum en Uithuizen.

De Afghanen in de kazerne vluchtten in augustus naar Nederland nadat de Taliban in hun land de macht hadden gegrepen. Het gaat onder anderen om mensen die de Nederlandse militairen hebben geholpen en daarom vrezen voor wraakacties van de Taliban. De opvang bij het Lauwersmeer zou aanvankelijk op 1 mei moeten sluiten, omdat defensie de kazerne nodig heeft voor militaire oefeningen, maar dat werd verlengd tot 1 augustus.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De ja/ja-sticker heeft effect in Amsterdam: de hoeveelheid papierafval slinkt

Als je erg gesteld bent op je wekelijkse reclamefolders in je bus, moet je dat in Amsterdam expliciet melden op je brievenbus. Dat beleid blijkt de berg papierafval nu structureel te verkleinen.

Afbeelding

Watersnoodramp krijgt nauwelijks aandacht in voortgezet onderwijs

Het lukt middelbare scholen moeilijk de Watersnoodramp in te passen in het lesprogramma, constateert historicus Hubert Slings. Volgens hem wijzen geschiedenisdocenten en hun collega’s van aardrijkskunde naar elkaar.

Afbeelding

Mensenrechtencollege: Overheid lijkt bij demonstraties met twee maten te meten

Het demonstratierecht staat ‘ernstig onder druk’, schrijft het College voor de Rechten van de Mens. Zo lijkt de overheid volgens het instituut klimaatactivisten anders te behandelen dan demonstrerende boeren.

Afbeelding

Duizenden asielzoekers kunnen binnenkort op straat belanden, maar wie heeft daar het meeste last van?

Dat het de komende maanden weer misgaat in de asielopvang, lijkt vrijwel onvermijdelijk. Wie daar last van gaat hebben, daarover verschillen de meningen.

Afbeelding

De noordwester en het springtij bleken een dodelijke cocktail in 1953. Toch had de storm nog erger kunnen zijn

Wat gebeurt er als je een massa water door de nauwe opening van een trechter probeert te stuwen? Juist, dan hoopt het op. Het is in een notendop wat er gebeurde tijdens de watersnood van 1953.

Afbeelding

Kabinet trekt hulp aan probleemgezinnen strak: één gezin, één hulpplan, één regisseur

Gezinnen die kampen met een reeks problemen moeten door hun gemeenten worden geholpen met één alomvattend hulpplan, gecoördineerd door één regisseur.