Kinderen in Groningen die lijden onder aardbevingen krijgen hulp

Nieuws
Het kabinet wil kinderen en jongeren in het gaswinningsgebied in Groningen helpen als zij angstig zijn door de aardbevingen of als zij verdrietig zijn als hun huis is gesloopt.
Petra Noordhuis
woensdag 1 juni 2022 om 21:00 aangepast 21:35
Handen zijn zichtbaar door een scheur in de muur van een woning in Bedum.
Handen zijn zichtbaar door een scheur in de muur van een woning in Bedum. beeld anp / Catrinus van der Veen

Den Haag

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) is van plan om in september met kinderen en jongeren in het gaswinningsgebied in gesprek te gaan, om te kijken wat zij nodig hebben, schreef hij woensdag aan de Tweede Kamer. Hij denkt bijvoorbeeld aan een speciale kindertelefoon, ‘aardbevingscoaches’ die bij de gezinnen thuis komen en een theaterprogramma op scholen waarmee jongeren worden aangemoedigd over hun gevoelens te praten. 

Niet alleen volwassenen, ook kinderen ondervinden de sociaal-emotionele gevolgen van de aardbevingen, weet Vijlbrief. ‘Angst voor een huis dat instort, heimwee door verhuizingen of minder buiten kunnen spelen vanwege bouwverkeer heeft zijn weerslag op het geestelijk welzijn van kinderen. Tevens ervaren kinder..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Met noodpakket moet je je 48 uur kunnen redden’

Een waarschuwingsfluitje, lucifers in waterdichte verpakking, een EHBO-pakket en een radio op batterijen, afgestemd op de rampenzender; volgens de nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV) moet ieder huishouden het inslaan.

Afbeelding

Jongeren wandelden zich suf tijdens corona. Maar hoe blij worden ze nu nog van de geur van nat gras?

Ontspannen luisteren naar kwetterende vogels en de geur van nat gras opsnuiven tijdens een wandeling. Tijdens de coronapandemie ontdekte Nederland massaal het wandelen, ook jongeren tot 30 jaar. Bleef hun enthousiasme?

Afbeelding

Het aantal mensen met schurft neemt hard toe. ‘Ik wilde mijn vel er wel af scheuren’

Het aantal (jonge) patiënten met schurft steeg in de afgelopen maand tot recordhoogte. De huidziekte vormt een hardnekkig probleem, maar niet alle artsen zijn er bekend mee. Dat maakt opsporing in een vroeg stadium lastig.

Afbeelding

Zwembaden zijn gered met noodfonds: ‘Kaartje kost eigenlijk 20 tot 25 euro’

Niets wijst erop dat er zwembaden zijn die binnenkort de deuren moeten sluiten vanwege de hoge energieprijzen. Ze staan nog wel voor de uitdaging om te verduurzamen om ook op lange termijn open te kunnen blijven.

Afbeelding

Unicef waarschuwt: Vluchtelingenkinderen krijgen geen onderwijs, terwijl ze er wel recht op hebben

Mogelijk honderden vluchtelingenkinderen in de crisisopvang in Nederland volgen geen onderwijs, waarschuwt Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties. ‘Dit is schadelijk voor kinderen.’

Afbeelding

Hoe kun je voorkomen dat je overspannen raakt? Vijf vragen aan Michelle van Dusseldorp

Steeds meer mensen melden zich ziek op hun werk omdat ze overspannen zijn. Hoe kan het dat overspannenheid zo vaak voorkomt en wat kun je doen om het te voorkomen? ‘Je werkt om te kunnen spelen.’