Zeven vragen over duurdere sigaretten: ‘Hiermee kun je roken vrijwel uitbannen’

Achtergrond
De prijs van een pakje sigaretten moet naar veertig euro. Dat lijkt tenminste het voornemen van staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid). Wat zijn de effecten van zo’n grote prijsverhoging?
Eduard Sloot Gerard Beverdam
woensdag 1 juni 2022 om 16:26 aangepast 17:28
Roken is de belangrijkste oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland.
Roken is de belangrijkste oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland. beeld anp / Koen van Weel

Wat wil staatssecretaris Van Ooijen?

De bewindsman wil de accijns op een pakje sigaretten naar verluidt fors verhogen in de toekomst. Daardoor zou de prijs van een pakje sigaretten elk jaar met twee euro omhoog gaan naar ongeveer veertig euro in 2040. In het regeerakkoord staat al dat de prijs van een pakje sigaretten tot 2025 zal stijgen tot tien euro. Daarna moet de prijs wat Van Ooijen betreft dus verder omhoog.

Waarom wil Van Ooijen dat?

De reden zou zijn dat veel rokers pas stoppen met roken als de prijs flink hoger ligt. Eind vorig jaar bleek uit onderzoek van de Universiteit Maastricht dat de helft van de rokers pas zegt te stoppen bij een prijs van zestig euro per pakje. Datzelfde onderzoek stelt dat alleen een forse verho..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Prijs van duurzame woningen schiet omhoog, blijkt uit cijfers van het Kadaster

De verkoop van minder energiezuinige huizen blijft juist achter. Dat blijkt uit onderzoek van het Kadaster, het instituut dat de eigendom van woningen vastlegt.

Afbeelding

‘Met noodpakket moet je je 48 uur kunnen redden’

Een waarschuwingsfluitje, lucifers in waterdichte verpakking, een EHBO-pakket en een radio op batterijen, afgestemd op de rampenzender; volgens de nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV) moet ieder huishouden het inslaan.

Afbeelding

Het aantal mensen met schurft neemt hard toe. ‘Ik wilde mijn vel er wel af scheuren’

Het aantal (jonge) patiënten met schurft steeg in de afgelopen maand tot recordhoogte. De huidziekte vormt een hardnekkig probleem, maar niet alle artsen zijn er bekend mee. Dat maakt opsporing in een vroeg stadium lastig.

Afbeelding

Zwembaden zijn gered met noodfonds: ‘Kaartje kost eigenlijk 20 tot 25 euro’

Niets wijst erop dat er zwembaden zijn die binnenkort de deuren moeten sluiten vanwege de hoge energieprijzen. Ze staan nog wel voor de uitdaging om te verduurzamen om ook op lange termijn open te kunnen blijven.

Afbeelding

Unicef waarschuwt: Vluchtelingenkinderen krijgen geen onderwijs, terwijl ze er wel recht op hebben

Mogelijk honderden vluchtelingenkinderen in de crisisopvang in Nederland volgen geen onderwijs, waarschuwt Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties. ‘Dit is schadelijk voor kinderen.’

Afbeelding

Hoe kun je voorkomen dat je overspannen raakt? Vijf vragen aan Michelle van Dusseldorp

Steeds meer mensen melden zich ziek op hun werk omdat ze overspannen zijn. Hoe kan het dat overspannenheid zo vaak voorkomt en wat kun je doen om het te voorkomen? ‘Je werkt om te kunnen spelen.’