‘Dat we de gasboycot niet gaan voelen is een politieke leugen, die uiteindelijk als een boemerang terugkeert’

Achtergrond
Na Polen, Bulgarije en Finland zit ook Nederland nu zonder gas van Gazprom. Geen zorgen, zegt energieminister Rob Jetten. Energieconsultant en Midden-Oostenexpert Cyril Widdershoven is verbaasd over die laconieke houding.
Bard van de Weijer / vk
dinsdag 31 mei 2022 om 19:54
Nederland is in Europa een doorvoerhaven voor LNG.
Nederland is in Europa een doorvoerhaven voor LNG. beeld anp / Koen van Weel
Oorlog in Oekraïne

Dit is niet het moment om te doen alsof er niets aan de hand is, stelt energiedeskundige Cyril Widdershoven. ‘Het eerlijke verhaal is dat we maar een paar maanden vooruitkijken, terwijl we de langere termijn op orde moeten krijgen. Het is nu tijd om door te pakken.’

Minister Jetten van Energie ziet geen acute gevolgen door de leveringsstop van Gazprom voor bedrijven en huishoudens. Denkt u dat ook?

‘Ik ben zeer verbaasd over de laconieke reactie vanuit Den Haag. Nederland is een belangrijke speler in de Europese gasmarkt, met onze doorvoerhaven voor lng, onze opslagen en de gasrotonde. Dus als wij worden aangepakt, ziet de markt dat als een boodschap van het Kremlin aan andere Europese landen: jullie staan ook op ons lijstje. Duitsland, Be..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nederland, dat onafhankelijk wil worden van Russisch gas, koopt recordhoeveelheden Russisch lng. Waarom?

Nederland wil onafhankelijk worden van Russisch aardgas en stort zich daarom volop op vloeibaar gas lng, dat per schip wordt aangevoerd. Gek genoeg komt veel van dat lng juist uit Rusland. Verruilt Nederland het ene kwaad voor het andere?

Afbeelding

‘Dat we de gasboycot niet gaan voelen is een politieke leugen, die uiteindelijk als een boemerang terugkeert’

Na Polen, Bulgarije en Finland zit ook Nederland nu zonder gas van Gazprom. Geen zorgen, zegt energieminister Rob Jetten. Energieconsultant Cyril Widdershoven is verbaasd over die laconieke houding.

Afbeelding

Onderwijs aan Oekraïense scholieren staat onder druk. ‘Ik probeer de stof met handen en voeten uit te leggen’

Oekraïense tieners die in Nederland zijn, hebben recht op onderwijs. Maar de Internationale Schakelklassen staan onder druk. ‘Tot de zomervakantie redden we het. Hoe we daarna verder moeten? Ik houd mijn hart vast.’

Afbeelding

De oorlog in Oekraïne is deel van een ‘krachtmeting tussen democratie en autocratie’

‘Op het wereldtoneel zullen we opnieuw moeten bevechten wat we tot voor kort voor lief namen’. Dat stelde minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra maandag in zijn toespraak ter ere van Europadag.

Afbeelding

Vluchtelingen kunnen in leegstaande kantoren, maar niemand zit er

Het is meer dan een maand geleden dat de regering leegstaande rijksgebouwen aanbood als opvanglocatie. Er wordt aan gewerkt, het kost tijd, is de boodschap van de overheid, de veiligheidsregio’s en het COA.

Afbeelding

Kerkleiders vragen Poetin en Zelensky om staakt-het-vuren

Twee invloedrijke Europese kerkleiders dringen in een brief gericht aan de presidenten van Rusland en Oekraïne aan op een staakt-het-vuren voor de periode tussen katholieke en orthodoxe paasvieringen.