Wetenschappers demonstreren voor het klimaat: ‘Ik ben voor het eerst opgepakt’

Achtergrond
Wereldwijd gaan steeds meer wetenschappers de straat op om alarm te slaan over het klimaat. ‘We willen dat iedereen weet hoe heftig de klimaatcrisis is en hoe bezorgd we zijn’, zegt wetenschapper Marjan Smeulders.
Petra Noordhuis
vrijdag 27 mei 2022 om 16:55
Protest van Extinction Rebellion.
Protest van Extinction Rebellion. beeld anp / Jeroen Jumelet

‘We willen onze bezorgdheid laten zien’

‘Ik ben dinsdag voor het eerst in mijn leven opgepakt door de politie, omdat ik in het centrum van Rotterdam in een blokkade van Extinction Rebellion zat’, vertelt Marjan Smeulders, die aan de Radboud Universiteit in Nijmegen onderzoek doet naar microben. ‘Het voelde verkeerd om aan de verkeerde kant van de wet te staan, maar omdat ik er zo van doordrongen ben dat er een noodplan voor het klimaat moet komen, voelde het ook oké. 

Er werden 110 mensen gearresteerd. We werden gefouilleerd, met een bus naar het politiebureau gebracht en gefotografeerd met onze ID. Daarna konden we weer gaan. De agenten waren correct en vriendelijk. Mogelijk krijg ik een boete van een paar honderd euro, maar die..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aanvoer bij voedselbank blijft zorgpunt terwijl aantal klanten blijft groeien

De bevoorrading van voedselbanken op korte en lange termijn blijft zorgelijk. Een plan om in de komende jaren een nieuwe stroom voedingsmiddelen aan te boren blijkt niet haalbaar.

Afbeelding

D66: minister Adema moet steun manifest tegen transwet intrekken

D66-Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken vindt dat de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zijn steun voor een manifest tegen de nieuwe transgenderwet die het kabinet heeft ingediend, moet intrekken.

Afbeelding

Noodopvang asielzoekers op terrein van Walibi

In Dronten worden de komende maanden duizend tot 1500 vluchtelingen opgevangen. Walibi Holland stelt het evenemententerrein aan de Spijkweg daarvoor beschikbaar, laat de gemeente weten.

Afbeelding

Tachtig procent ongedocumenteerden lijdt aan psychische problemen en krijgt te weinig hulp

Het overgrote deel van de ongedocumenteerden heeft te kampen met ernstige psychische klachten. Bij acht van de tien ongedocumenteerden is er sprake van een psychische stoornis, zoals depressie of een angststoornis.

Afbeelding

Sterke stijging kankerdiagnoses niet meer te stoppen vanwege vergrijzing en leefstijl

Het aantal Nederlanders dat te horen krijgt dat het kanker heeft, stijgt in de komende tien jaar met bijna eenderde, zegt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Afbeelding

Vinvis op strand bij Westkapelle

Bij het Zeeuwse Westkapelle is zondag een vinvis aangespoeld. Het gaat om een dier dat al dood was en sinds vrijdag voor de Belgische kust dreef. Het Belgische persbureau Belga meldde zaterdag dat er naar het karkas van de vinvis werd gezocht.