Wetenschappers demonstreren voor het klimaat: ‘Ik ben voor het eerst opgepakt’

Achtergrond
Wereldwijd gaan steeds meer wetenschappers de straat op om alarm te slaan over het klimaat. ‘We willen dat iedereen weet hoe heftig de klimaatcrisis is en hoe bezorgd we zijn’, zegt wetenschapper Marjan Smeulders.
Petra Noordhuis
vrijdag 27 mei 2022 om 16:55 aangepast 20:39
Protest van Extinction Rebellion.
Protest van Extinction Rebellion. beeld anp / Jeroen Jumelet

‘We willen onze bezorgdheid laten zien’

‘Ik ben dinsdag voor het eerst in mijn leven opgepakt door de politie, omdat ik in het centrum van Rotterdam in een blokkade van Extinction Rebellion zat’, vertelt Marjan Smeulders, die aan de Radboud Universiteit in Nijmegen onderzoek doet naar microben. ‘Het voelde verkeerd om aan de verkeerde kant van de wet te staan, maar omdat ik er zo van doordrongen ben dat er een noodplan voor het klimaat moet komen, voelde het ook oké. 

Er werden 110 mensen gearresteerd. We werden gefouilleerd, met een bus naar het politiebureau gebracht en gefotografeerd met onze ID. Daarna konden we weer gaan. De agenten waren correct en vriendelijk. Mogelijk krijg ik een boete van een paar honderd euro, maar die..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Verjaardagsbox is uitkomst voor gezin in financiële nood. 'Mijn kind was heel happy met wat ze kreeg'

De verjaardag van een kind kan ouders met financiële problemen veel stress geven. Stichting Jarige Job deelt daarom verjaardagsboxen uit aan gezinnen in armoede, sinds kort ook voor tieners.

Afbeelding

Een jubelton voor alle 25-jarigen: hoe Sander Schimmelpenninck verder de kansenongelijkheid wil bestrijden

Meer belastingen op vermogens en erfenissen, een jubelton voor elke 25-jarige en een maatschappelijke diensttijd: in zijn pamflet zoekt journalist Sander Schimmelpenninck oplossingen voor de kansenongelijkheid in Nederland.

Afbeelding

Zorgakkoord moet de gesprekken in de spreekkamer veranderen: wat voegt een behandeling toe?

Na lang onderhandelen hebben alle denkbare organisaties in de zorg zich dan toch geschaard achter het Integraal Zorgakkoord van minister Kuipers. Als laatste deze week, tegenstribbelend, ook de huisartsenvereniging LHV.

Afbeelding

Schaken groeit razendsnel in Nederland: 'Vroeger was schaken iets voor nerds'

Schaken is zo razend populair dat de servers van 's werelds grootste schaaksite chess.com het niet langer aan konden. Toen in december vorig jaar op één dag 250.000 nieuwe schakers zich aanmeldden, crashte de boel.

Afbeelding

CBS rectificeert pijnlijke fout in onderzoek naar uithuisplaatsingen in toeslagenaffaire

‘Gedupeerdheid verhoogt de kans op kinderbeschermingsmaatregelen niet.’ Deze zin in het rapport van het CBS over de relatie tussen de toeslagenaffaire en uithuisplaatsingen van kinderen is te kort door de bocht, geeft het CBS toe.

Afbeelding

Nieuwe opvangcrisis verwacht dit voorjaar: tekort van duizenden bedden dreigt

Nederland wacht opnieuw een grote opvangcrisis. Waarschijnlijk wordt de situatie erger dan vorig jaar. Zelfs als alle noodmaatregelen werken, dreigt er in het voorjaar alsnog een tekort van duizenden bedden.