Staatlozen kijken naar de Kamer: hoe bewijs je dat geen land je wil hebben?
Duizenden staatlozen leven al jarenlang in niemandsland: ze verblijven in Nederland, maar mogen hier geen bestaan opbouwen. Terug naar het herkomstland kunnen ze óók niet. Vandaag debatteert de Tweede Kamer over een wetsvoorstel waardoor het makkelijk wordt te ‘bewijzen’ dat geen land je wil hebben. Gaat het ver genoeg?
-
Auke van Eijsden aangepast 25 mei 2022 14:58

Staatssecretaris Eric van der Burg, die ook over staatloosheid gaat, in debat met de Tweede Kamer.
(beeld anp / Bart Maat)Stel je voor: je verliest op vakantie in het buitenland je rugtas met portemonnee, paspoort en alle documenten. Bij de Nederlandse ambassade hoor je: we weten niet wie je bent, wij laten je niet binnen. Omdat je je niet kunt identificeren, wil het vakantieland je ook niet hebben. Aan de grens houdt de douane je tegen. Je kunt niets en mag nergens heen.
In dat bureaucratische niemandsland bevinden duizenden staatlozen zich al jaren. Ze gingen niet op vakantie naar Nederland, maar vluchtten voor oorlog, geweld of hoop op een betere toekomst. Hier aangekomen, komt van die dromen echter niets terecht. Ze bezitten niet de juiste documenten om te bewijzen wie ze zijn – formeel hebben ze geen nationaliteit. Daardoor kunnen ze geen huis kopen, ba..
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .