‘Oekraïense vluchtelingen met een beperking zijn blinde vlek voor Nederland’

Nieuws
Nederland laat de zorg voor Oekraïense vluchtelingen met een beperking te veel op zijn beloop, zegt directeur Eric Bloemkolk van stichting Soft Tulip, die dergelijke hulp op eigen initiatief coördineert. ‘We worden overladen met hulpvragen, maar het ontbreekt aan coördinerende en financiële steun van de overheid.’
Hans-Lukas Zuurman
donderdag 19 mei 2022 om 17:15 aangepast 21:10
Een Oekraïense vluchteling met een beperking in een opvang in Rotterdam.
Een Oekraïense vluchteling met een beperking in een opvang in Rotterdam. beeld Hans-Lukas Zuurman

Den Haag 

Soft Tulip is al sinds 2006 actief in Oekraïne om daar de zorg voor mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking te verbeteren. Daarbij zijn vier Nederlandse zorginstellingen betrokken: Parnassia Groep, Lelie Zorggroep, Pameijer en Cordaan. Het netwerk dat hierdoor is ontstaan, komt in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne nu goed van pas in de hulpverlening aan deze kwetsbare doelgroep. Mensen met een beperking kunnen vaak niet eenvoudig met een trein vluchten. ‘Het gaat onder meer om blinde en dove mensen, meervoudig gehandicapten, mensen in een rolstoel of mensen met psychische problemen’, aldus Bloemkolk.  

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Help, mijn kind heeft overgewicht. Vijf tips van een kinderdiëtist. 'Een afslankdieet helpt niet'

Wat doe je als een kind om de haverklap om snoep vraagt of de hele dag binnen achter een schermpje zit? Vijf tips van een kinderdiëtist om overgewicht bij kinderen tegen te gaan.

Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.

Afbeelding

Met de VVD het bos in: 'Prachtig toch? En hier valt nog geld mee te verdienen ook'

De VVD heeft zich lang verzet, maar onder druk van rechterlijke uitspraken zien de liberalen nu ook de noodzaak in van natuurbehoud. ‘Ik wil vooral vooruit kijken.’

Afbeelding

Last van klimaatangst? Met deze tips blijf je mentaal gezond. 'Iets doen helpt, hoe klein ook'

De klimaatcrisis is een wereldwijd probleem, waar je weinig invloed op hebt. Een sterk recept voor angstige en zelfs depressieve gevoelens, weten klimaatpsychologen. Zes tips om mentaal gezond te blijven.

Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.

Afbeelding

Het is al weken droog in Nederland en regen is nog lang niet in aantocht: 'Dit is niet normaal'

Na een uitzonderlijk nat voorjaar regent het nu al een paar weken amper in Nederland. Ook komende week wordt nauwelijks neerslag verwacht. Wat betekent dit? En moeten we ons al zorgen maken over droogteproblemen?