‘Je moet God ook in de pracht van de natuur kunnen vinden’

Achtergrond
‘De paus heeft mij laten zien dat de oplossing van klimaat- en milieuproblemen ligt in onderlinge zorg en verbinding met God, mensen en de aarde’, zegt Matty van Leijenhorst. Zij gaat als protestant het gedachtegoed van de paus onder de aandacht brengen in Nederland.
Petra Noordhuis
donderdag 19 mei 2022 om 19:08
Matty van Leyenhorst: 'Zolang we niet luisteren naar de schreeuw van armoede, gaan technologieën zoals zonnepanelen de problemen niet oplossen.'
Matty van Leyenhorst: 'Zolang we niet luisteren naar de schreeuw van armoede, gaan technologieën zoals zonnepanelen de problemen niet oplossen.' beeld Nanette de Jong

‘De aarde is het gemeenschappelijk huis van alles wat leeft. Wij maken deel uit van de natuur en die is uit evenwicht. We zijn geroepen om het evenwicht te herstellen.’ Zo vat Matty van Leijenhorst de boodschap van paus Franciscus samen die zij de komende tijd in Nederland zal uitdragen. ‘Het voelt gek om voor een katholieke organisatie te werken’, vertelt ze. ‘Ik ben oud-gereformeerd opgevoed en ben nu hervormd - gereformeerde bond. Ik ken de katholieke wereld nog niet goed.’ 

Van Leijenhorst is in april begonnen als communicatiemedewerker bij de Laudato Si’ Alliantie Nederland. Deze nieuwe alliantie van katholieke instellingen en organisaties wil aandacht vragen voor een brief over het milieu die paus Franciscus in 2015 uitbra..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Stikstofbemiddelaar Remkes wil snelle actie om uitstoot te verlagen. Boeren noemen gedwongen uitkoop onacceptabel.

Zowel bij de agrarische sector als het kabinet zal zijn stikstofadvies niet met gejuich zijn ontvangen, denkt Johan Remkes. De stikstofbemiddelaar die werd ingehuurd om te bemiddelen tussen kabinet en boeren deelde woensdag zijn bevindingen nadat hij wekenlang gesprekken voerde..

Afbeelding

Rode Kruis collecteert niet meer aan de deur

Het Rode Kruis gaat voortaan niet meer met de jaarlijkse collecte langs de deuren. Het meeste geld komt tegenwoordig binnen via andere initiatieven, meldde de hulporganisatie woensdag. Dat terwijl het organiseren van een collecte veel tijd en moeite kost.

Afbeelding

‘Antisemitische uitingen nooit straffeloos laten passeren’, zegt Nationaal Coördinator

Holocaustontkenning moet een expliciet strafbaar feit worden in het Wetboek van Strafrecht en niet langer onder ‘groepsbelediging’ vallen. Alle uitingen van antisemitisme, ook online en in voetbalstadions, moeten worden bestraft.

Afbeelding

Een extreme griepwinter op komst? Nieuwe berekeningen beloven niet veel goeds

Deze week is de jaarlijkse campagne voor de griepprik begonnen, terwijl ook het coronavirus vrijelijk rondgaat. Maar wat doen corona en griep als ze samen circuleren: elkaar versterken, of elkaar in de weg zitten?

Afbeelding

Melkveehouders Alien en Pieter: ‘Er moet vastigheid komen en één duidelijk plan’

Het Nederlands Dagblad volgt de Van Zijtvelds in Rouveen. Boer Pieter heeft de presentatie van het rapport-Remkes niet gezien: hij moest maaien. Zijn vrouw Alien is er wel voor gaan zitten.

Afbeelding

Asieldeal lost crisis (nog) niet op: Van der Burg schiet zelf ook tekort

Meer dan duizend asielzoekers kunnen het komend halfjaar terecht op het evenemententerrein naast Walibi. Het is een opsteker voor staatssecretaris Van der Burg in een week waarin het vooral misgaat op asielgebied.