‘Je moet God ook in de pracht van de natuur kunnen vinden’

Achtergrond
‘De paus heeft mij laten zien dat de oplossing van klimaat- en milieuproblemen ligt in onderlinge zorg en verbinding met God, mensen en de aarde’, zegt Matty van Leijenhorst. Zij gaat als protestant het gedachtegoed van de paus onder de aandacht brengen in Nederland.
Petra Noordhuis
donderdag 19 mei 2022 om 19:08
Matty van Leyenhorst: 'Zolang we niet luisteren naar de schreeuw van armoede, gaan technologieën zoals zonnepanelen de problemen niet oplossen.'
Matty van Leyenhorst: 'Zolang we niet luisteren naar de schreeuw van armoede, gaan technologieën zoals zonnepanelen de problemen niet oplossen.' beeld Nanette de Jong

‘De aarde is het gemeenschappelijk huis van alles wat leeft. Wij maken deel uit van de natuur en die is uit evenwicht. We zijn geroepen om het evenwicht te herstellen.’ Zo vat Matty van Leijenhorst de boodschap van paus Franciscus samen die zij de komende tijd in Nederland zal uitdragen. ‘Het voelt gek om voor een katholieke organisatie te werken’, vertelt ze. ‘Ik ben oud-gereformeerd opgevoed en ben nu hervormd - gereformeerde bond. Ik ken de katholieke wereld nog niet goed.’ 

Van Leijenhorst is in april begonnen als communicatiemedewerker bij de Laudato Si’ Alliantie Nederland. Deze nieuwe alliantie van katholieke instellingen en organisaties wil aandacht vragen voor een brief over het milieu die paus Franciscus in 2015 uitbra..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïners sneller aan het werk dan erkende vluchtelingen 'Het is bureaucratische discriminatie'

46 procent van de gevluchte Oekraïners in Nederland is inmiddels in loondienst, zo maakte het CBS woensdag bekend. Hoe kan het dat erkende vluchtelingen dan vaak jarenlang in de bijstand zitten? Voormalig Triodos-bankman Raphaël Nouwen zocht het uit.

Afbeelding

Drie zorgmedewerkers met long covid doen hun verhaal: 'Ik leef nu als een 80-jarige'

Zorgmedewerkers met long covid reageren kritisch op de plannen van het kabinet om hen te compenseren. En omdat lang niet iedereen hiervoor in aanmerking komt, klinkt ook de roep: en ik dan?

Afbeelding

Dit hertenkamp zal verdwijnen – tot ongenoegen van beheerder én buurtgenoten

Al meer dan vijftig jaar is het hertenkamp in Mijdrecht een belangrijke sociale ontmoetingsplek. Toch heeft het geen lange toekomst meer voor zich vanwege gevaar op letselschade bij mensen.

Afbeelding

Verwarming lager, meer schimmel in huis: 'Haal trekker door de badkamer en kook met deksel op de pan'

Dat Nederlanders de verwarming massaal lager hebben gezet, lijkt te leiden tot meer gevallen van schimmel in huis. Dat is niet zonder gevaar voor de gezondheid. Hoe kun je schimmel het beste voorkomen?

Afbeelding

Nederland met schrik vrij na geïsoleerde uitbraak gekkekoeienziekte

Het is dus géén uitbraak. Met een haast hoorbare zucht van opluchting constateerden onderzoekers woensdagmiddag dat het geval van gekkekoeienziekte dat eerder die dag werd aangetroffen, een geïsoleerde uitbraak was.

Afbeelding

De A12 als nieuwe demonstratiehotspot? 'We hebben te maken met klimaatextremisten'

Demonstreren door de A12 in Den Haag voor onbepaalde tijd te blokkeren, moet dat kunnen? De lokale VVD spreekt van ‘ontwrichting’ en ‘terroristische misdrijven’.