Jonge paling vangen voor de goede zaak. Wat zijn de knelpunten voor de paling?

Achtergrond
De palingstand in de Europese wateren is sinds de jaren tachtig sterk achteruitgegaan. Sluizen, krachtcentrales en gemalen maken het de volwassen dieren lastig naar zee te trekken voor de voortplanting. Glasaaltjes, die in het voorjaar aan de kust arriveren, kunnen het zoete binnenwater maar moeilijk bereiken. Wetenschappers zoeken met hulp van vrijwilligers naar de knelpunten.
Theo Haerkens
maandag 16 mei 2022 om 04:20 aangepast 06:17
De vangst: een pootaal, twee stekelbaarsjes en twee glasaaltjes.
De vangst: een pootaal, twee stekelbaarsjes en twee glasaaltjes. beeld Theo Haerkens

Scheveningen

‘Tring, tring, tring!!’ De timer op de mobiele telefoon van David van den Eijnden gaat af. Het is tijd om het kruisnet op te halen. Met rustige halen trekt hij het vierkante net van één bij één meter naar boven, haalt het druipende geval samen met een van de andere leden van het Glasaalteam Scheveningen over de reling van het Gemaal Schoute, vist er wat ongerechtigheden uit en inventariseert de vangst: ‘Een ‘pootaal’ – een palinkje van een centimeter of twaalf, dat hier een jaartje is blijven hangen – een garnaal, twee driedoornige stekelbaarsjes en jawel: twee glasaaltjes.’ Dat zijn de bijna transparante jonge palinkjes van een centimeter of zeven, waar het team naar op zoek is.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet trekt hulp aan probleemgezinnen strak: één gezin, één hulpplan, één regisseur

Gezinnen die kampen met een reeks problemen moeten door hun gemeenten worden geholpen met één alomvattend hulpplan, gecoördineerd door één regisseur.

Afbeelding

'Fakkeldrager' op lijst van Jezus Leeft! 'We zoeken mensen die geen water bij de wijn doen'

Op de kandidatenlijst van de partij Jezus Leeft! in Noord-Holland staat maar één persoon: Max van den Berg (30). De Amsterdammer stond vorig jaar met een brandende fakkel voor het huis van minister Sigrid Kaag.

Afbeelding

Die 17,5 miljard 'fossiele subsidie' gaat ook naar de kerk, de dieselrijder en paprika-gebruiker

Klimaatactivisten protesteren tegen de Nederlandse subsidie van 17,5 miljard voor de ‘fossiele industrie’. Die miljarden bestaan vooral uit belastingvoordeel: voor grote bedrijven, maar ook kleinere gebruikers.

Afbeelding

Voor asielzoekers is een asielcrisis minstens zo ontwrichtend, maar dat lijkt van ondergeschikt belang

Dat het de komende maanden weer misgaat in de asielopvang, lijkt vrijwel onvermijdelijk. Maar wie daar last van gaat hebben, daarover verschillen de meningen.

Afbeelding

Het dorpje Capelle was een hechte gemeenschap, tot het verdween tijdens de Februariramp

Hoe het dorpje Capelle op 1 februari 1953 werd verzwolgen door het water, enkele uren nadat het jongste watersnoodslachtoffer er ter wereld gekomen was.

Afbeelding

Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale tijd aan op Aruba. De planning van het begin van de dag staat vol officiële ontmoetingen.