Een herbestemming voor Maastricht Aachen Airport? De luchthaven als openluchtpark

Achtergrond
Het provinciebestuur van Limburg beslist op 3 juni over de toekomst van Maastricht Aachen Airport. Architecten Francine Houben en Anne-Marie van der Weide, van het vermaarde Delftse architectenbureau Mecanoo, maakten een plan om de luchthaven een totaal andere bestemming te geven. Bijvoorbeeld met een landingsbaan vol zonnepanelen.
Piet H. de Jong
vrijdag 13 mei 2022 om 04:21 aangepast 09:24
De architecten willen het asfalt van de start- en landingsbaan benutten voor zonnepanelen.
De architecten willen het asfalt van de start- en landingsbaan benutten voor zonnepanelen. beeld Mecanoo

Delft - Princeton 

Een actiegroep willen ze per se niet zijn, maar Francine Houben en Anne-Marie van der Weide hebben met hun voorstel voor herinrichting van Maastricht Aachen Airport grootse plannen. Met hun plan ‘PleinAIR Maastricht‘ krijgt het vanouds militaire vliegveld een totaal andere bestemming, namelijk een parkachtig gebied. 

‘Je ziet nu dat men elkaar wil bestrijden, het ene vliegveld in concurrentie met het andere. Openhouden van het vliegveld Maastricht kost handenvol geld. Ga met elkaar samenwerken en kom met goede oplossingen, blijf niet hangen in oude dogmatische standpunten’, verzucht Houben, die voor haar werk nu in Princeton in de VS zit. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Weinig profijt van dure nieuwe kankermedicijnen

Patiënten met uitgezaaide kanker leven gemiddeld genomen iets langer dan 25 jaar geleden. Maar die extra levensjaren zijn ongelijk verdeeld. Lang niet alle patiëntengroepen profiteren van de nieuwe medicijnen.

Afbeelding

Voortaan betaal je statiegeld op blikjes. Waar moet je vanaf 1 april op letten?

Om de hoeveelheid zwerfafval terug te dringen betaalt de consument vanaf zaterdag 1 april (geen grap) 15 cent statiegeld per blikje. Vijf vragen en antwoorden over het nieuwe systeem.

Afbeelding

Wiersma zinspeelt op einde aan dwingende identiteitsverklaringen op scholen

Onderwijsminister Dennis Wiersma (VVD) vindt het ‘niet wenselijk’ dat scholen toelating van leerlingen afhankelijk maken van het ondertekenen van identiteitsverklaringen.

Afbeelding

Extra geld voor rekenen en lezen 'lost niet alles op'

De onderwijssector is blij dat onderwijsminister Dennis Wiersma geld uittrekt voor het verbeteren van de basisvaardigheden van leerlingen, zoals lezen, schrijven en rekenen. Maar daarmee zijn de problemen nog niet opgelost, benadrukt de branche.

Afbeelding

Lijn na lijn knabbelt Arriva aan de macht van de NS. Nu gaat het voor de hoofdprijs

Met een rechtszaak doet spoorvervoerder Arriva zijn kansrijkste poging om toegang te krijgen tot het hoofdrailnet, waar de NS alleenheerser is. Wie is deze uitdager, die buiten de Randstad al een sterke positie heeft?

Afbeelding

Waarom christelijke vrouwen niet méér werken. 'In reformatorische kring weegt het gezin het zwaarst'

'Overweeg meer te werken', moedigt de overheid vrouwen aan. Gaat die boodschap iets veranderen in christelijk Nederland? 'Ik vraag me echt af of moeders het zien zitten - en of ze er zin in hebben - om meer te werken.'