Een op de vijf jongeren overwoog zelfmoord tijdens laatste coronalockdown

Nieuws
22 procent van de jongeren had tijdens de laatste lockdown suïcidale gedachten. Het ging daarbij vooral om jongeren die al kampten met psychische klachten of die een ingrijpende gebeurtenis rondom corona meemaakten, zoals het verlies van een familielid.
Kaya Bouma / vk
woensdag 11 mei 2022 om 10:05
Vrijwilligers repeteren met het dragen van het kruis, voor de opvoering van The Passion. Dit jaar bestond de groep kruisdragers voornamelijk uit jongeren, die het de afgelopen twee jaar moeilijk hebben gehad met de coronacrisis.
Vrijwilligers repeteren met het dragen van het kruis, voor de opvoering van The Passion. Dit jaar bestond de groep kruisdragers voornamelijk uit jongeren, die het de afgelopen twee jaar moeilijk hebben gehad met de coronacrisis. beeld anp / Kippa sem van der wal

Dat blijkt uit het nieuwste kwartaalonderzoek van netwerk GOR (Gezondheidsonderzoek bij rampen). Voor dit langlopende onderzoek naar de korte- en langetermijn gevolgen van de coronapandemie werken het RIVM, Nivel, de GGD en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum samen.

Bijna zesduizend jongeren tussen de 12 en 25 jaar vulden een vragenlijst in over de periode van december vorig jaar tot en met februari dit jaar. Van hen zei 22 procent er in die periode serieus over nagedacht te hebben een einde aan hun leven te maken. De daad bij het woord voegen is overigens vele malen zeldzamer. Ter indicatie: in 2021 pleegden 237 jongeren tussen de 20 en de 30 suïcide.

Vragen ‘rondom suïcide’De onderzoekers vroegen ook cijfers op over het aantal huisartsenbezo..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.

Afbeelding

Met de VVD het bos in: 'Prachtig toch? En hier valt nog geld mee te verdienen ook'

De VVD heeft zich lang verzet, maar onder druk van rechterlijke uitspraken zien de liberalen nu ook de noodzaak in van natuurbehoud. ‘Ik wil vooral vooruit kijken.’

Afbeelding

Last van klimaatangst? Met deze tips blijf je mentaal gezond. 'Iets doen helpt, hoe klein ook'

De klimaatcrisis is een wereldwijd probleem, waar je weinig invloed op hebt. Een sterk recept voor angstige en zelfs depressieve gevoelens, weten klimaatpsychologen. Zes tips om mentaal gezond te blijven.

Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.

Afbeelding

Gwen herstelde van een eetstoornis. 'Lekker boeiend als je een paar kilo zwaarder bent deze zomer'

Twee keer per dag naar de sportschool, tussendoor een uur wandelen en alleen supergezond eten. In een poging 'fitgirl' te worden, kregen Yvonne (29) en Gwen (27) orthorexia, een obsessieve eetstoornis.

Afbeelding

Het is al weken droog in Nederland en regen is nog lang niet in aantocht: 'Dit is niet normaal'

Na een uitzonderlijk nat voorjaar regent het nu al een paar weken amper in Nederland. Ook komende week wordt nauwelijks neerslag verwacht. Wat betekent dit? En moeten we ons al zorgen maken over droogteproblemen?