De oorlog in Oekraïne is deel van een ‘krachtmeting tussen democratie en autocratie’

Achtergrond
‘Op het wereldtoneel zullen we opnieuw moeten bevechten wat we tot voor kort voor lief namen’. Dat stelde minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra maandag in zijn toespraak ter ere van Europadag. Meer Europese slagkracht is dringend gewenst.
Arnout Brouwers / vk
dinsdag 10 mei 2022 om 04:21 aangepast 09:07
Minister Wopke Hoekstra: ‘Hier ligt een fundamentele taak voor het NAVO-leiderschap.'
Minister Wopke Hoekstra: ‘Hier ligt een fundamentele taak voor het NAVO-leiderschap.' beeld anp / Robin Utrecht
Oorlog in Oekraïne

Maastricht

‘De realiteit is dat wij de afgelopen jaren onvoldoende in staat waren om ons eigen continent te verdedigen. Dat we de enorme economische kracht van de EU nauwelijks hebben weten om te zetten in geopolitiek vermogen.’

De taal in de rede doet in weinig denken aan de voorzichtige China- en Rusland-strategieën die zijn voorgangers de afgelopen jaren publiceerden. Met de ook in Nederland jarenlang dominante gedachte dat economische relaties en wederzijdse economische afhankelijkheid vrede bevorderen en ondemocratische landen kunnen hervormen, rekent Hoekstra nu af. ‘Te lang hebben we willen geloven dat landen als Rusland nu eenmaal in een overgangsfase zitten. Dat economische groei altijd leidt tot democratische ontwikkeling en vrij..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nederland, dat onafhankelijk wil worden van Russisch gas, koopt recordhoeveelheden Russisch lng. Waarom?

Nederland wil onafhankelijk worden van Russisch aardgas en stort zich daarom volop op vloeibaar gas lng, dat per schip wordt aangevoerd. Gek genoeg komt veel van dat lng juist uit Rusland. Verruilt Nederland het ene kwaad voor het andere?

Afbeelding

‘Dat we de gasboycot niet gaan voelen is een politieke leugen, die uiteindelijk als een boemerang terugkeert’

Na Polen, Bulgarije en Finland zit ook Nederland nu zonder gas van Gazprom. Geen zorgen, zegt energieminister Rob Jetten. Energieconsultant Cyril Widdershoven is verbaasd over die laconieke houding.

Afbeelding

Onderwijs aan Oekraïense scholieren staat onder druk. ‘Ik probeer de stof met handen en voeten uit te leggen’

Oekraïense tieners die in Nederland zijn, hebben recht op onderwijs. Maar de Internationale Schakelklassen staan onder druk. ‘Tot de zomervakantie redden we het. Hoe we daarna verder moeten? Ik houd mijn hart vast.’

Afbeelding

De oorlog in Oekraïne is deel van een ‘krachtmeting tussen democratie en autocratie’

‘Op het wereldtoneel zullen we opnieuw moeten bevechten wat we tot voor kort voor lief namen’. Dat stelde minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra maandag in zijn toespraak ter ere van Europadag.

Afbeelding

Vluchtelingen kunnen in leegstaande kantoren, maar niemand zit er

Het is meer dan een maand geleden dat de regering leegstaande rijksgebouwen aanbood als opvanglocatie. Er wordt aan gewerkt, het kost tijd, is de boodschap van de overheid, de veiligheidsregio’s en het COA.

Afbeelding

Kerkleiders vragen Poetin en Zelensky om staakt-het-vuren

Twee invloedrijke Europese kerkleiders dringen in een brief gericht aan de presidenten van Rusland en Oekraïne aan op een staakt-het-vuren voor de periode tussen katholieke en orthodoxe paasvieringen.