Kiekendieven observeren is ‘een geloofservaring’ voor Wim Schipper

Achtergrond
Al een halve eeuw volgt Wim Schipper het wel en wee van de kiekendief. Na zijn promotie in 1978 bleef hij de vogels observeren vanaf het voorjaar tot aan het eind van de broedperiode. De natuur fascineert hem al sinds zijn jeugd. Hij geniet intens van wat hij ziet en hoort en ondergaat dat als ‘een geloofservaring’. ‘Ik zie in veel dingen in de natuur Gods grootheid.’
Theo Haerkens
zaterdag 7 mei 2022 om 16:50
Bioloog Wim Schipper in de kijkhut midden in de Oostvaardersplassen.
Bioloog Wim Schipper in de kijkhut midden in de Oostvaardersplassen. beeld Theo Haerkens

Lelystad

Rustig en beheerst beweegt bioloog Wim Schipper (77) in de kijkhut midden in de Oostvaardersplassen en pakt zijn spullen uit: zijn verrekijker, de telescoop op het statief, zijn fotocamera met telelens en zijn tas met documentatie. 

De ruimte is beperkt, ook in de hoogte. Gebogen zet hij een oude bureaustoel klaar en opent de luikjes die aan drie zijden uitzicht bieden over het moeras waar de bruine kiekendieven leven.

‘Trek wat warms aan’, had de voormalig biologieleraar gewaarschuwd en de oostenwind die door de kijkhut trekt, bewijst zijn gelijk. Op acht meter hoogte trekt de kou ook op een zonnige lentedag in de ledematen. Aan de overkant van de sloot ligt ontoegankelijke rietland met wilgenbosjes als eilandjes in een zee van wu..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet trekt hulp aan probleemgezinnen strak: één gezin, één hulpplan, één regisseur

Gezinnen die kampen met een reeks problemen moeten door hun gemeenten worden geholpen met één alomvattend hulpplan, gecoördineerd door één regisseur.

Afbeelding

'Fakkeldrager' op lijst van Jezus Leeft! 'We zoeken mensen die geen water bij de wijn doen'

Op de kandidatenlijst van de partij Jezus Leeft! in Noord-Holland staat maar één persoon: Max van den Berg (30). De Amsterdammer stond vorig jaar met een brandende fakkel voor het huis van minister Sigrid Kaag.

Afbeelding

Die 17,5 miljard 'fossiele subsidie' gaat ook naar de kerk, de dieselrijder en paprika-gebruiker

Klimaatactivisten protesteren tegen de Nederlandse subsidie van 17,5 miljard voor de ‘fossiele industrie’. Die miljarden bestaan vooral uit belastingvoordeel: voor grote bedrijven, maar ook kleinere gebruikers.

Afbeelding

Voor asielzoekers is een asielcrisis minstens zo ontwrichtend, maar dat lijkt van ondergeschikt belang

Dat het de komende maanden weer misgaat in de asielopvang, lijkt vrijwel onvermijdelijk. Maar wie daar last van gaat hebben, daarover verschillen de meningen.

Afbeelding

Het dorpje Capelle was een hechte gemeenschap, tot het verdween tijdens de Februariramp

Hoe het dorpje Capelle op 1 februari 1953 werd verzwolgen door het water, enkele uren nadat het jongste watersnoodslachtoffer er ter wereld gekomen was.

Afbeelding

Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale tijd aan op Aruba. De planning van het begin van de dag staat vol officiële ontmoetingen.