Een programmeur? Dat is een meisje met lang haar en een roze jurk, legt Florinde (5) uit

Achtergrond
Door de energietransitie en digitalisering nemen de personeelstekorten in technische beroepen verder toe. Gastlessen op basisscholen moeten meer meisjes inspireren om voor techniek te kiezen, én hen vervolgens behouden.
Marieke de Ruiter / vk
woensdag 4 mei 2022 om 04:21 aangepast 06:32
Op basisschool Boeimeer geeft programmeur Nynke Wesseling uitleg over technische beroepen om meisjes te interesseren voor techniek.
Op basisschool Boeimeer geeft programmeur Nynke Wesseling uitleg over technische beroepen om meisjes te interesseren voor techniek. beeld Freek van den Bergh

Breda

Hoe een programmeur eruitziet? De kleuters uit klas 1/2 C van basisschool Boeimeer hebben daar wel zo hun ideeën over. En dat treft, want die mogen ze van docent Jan Croonen op papier zetten ter voorbereiding van een gastles van een ‘échte programmeur’. In ferme potloodstreken verschijnen koppoters en harkpoppetjes op de A4’tjes. Sommige krijgen een helm, zaag of stekeltjeshaar. Die van Florinde (5) een roze jurk. ‘Mijn programmeur wordt een meisje’, legt ze uit terwijl ze lange slierten haar tekent.

De gelijkenissen tussen Florindes kunstwerk en programmeur Nynke Wesseling blijken, gelukkig voor Wesseling, ver te zoeken als deze enkele minuten later de klas binnenstapt. Ze draagt geen roze jurk, heeft geen roze haren en haar ogen zi..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Ambachtelijk werk heeft een imagoprobleem dat de overheid en de media te weinig aanpakken’

Vrouwen met een technisch, ambachtelijk beroep kom je minder vaak tegen dan mannen. Dat is jammer, vindt fotograaf Otto Kalkhoven (57). Hij zocht deze vrouwen op en legde ze vast in hun werkplaats.

Afbeelding

Verpleegkundigen die ín het verpleeghuis wonen: ‘Bij woonstichtingen kom ik nergens voor in aanmerking’

Aan betaalbare woningen en verplegingspersoneel is een tekort. Ouderenzorgorganisatie Warande wil in Zeist die problemen oplossen met een goedkope kamer voor verpleegkundigen, in het verpleeghuis.

Afbeelding

De SGP heeft schijt aan de schepping, zegt Johan Vollenbroek. ‘Blind voor de natuur’

Milieuactivist Johan Vollenbroek heeft haast, want hij heeft een missie: de wereld leefbaar achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen. ‘Het gaat mij om het herstel van de natuur en een gezond leefklimaat.’

Afbeelding

door het plezier van onze kinderen tijdens een fotoshoot. Foto: Erica van Leeuwen

Afbeelding

CHE en Driestar gaan samen met middelbare scholen docenten opleiden

In 2030 moet iedereen die docent wil worden het vak voor een groot deel op die school zelf leren. Twee christelijke hogescholen gaan daarom nu al met tien scholen samenwerken bij het opleiden van docenten.

Afbeelding

‘Het is niet normaal dat je als vrouwelijke journalist wordt bedreigd’

Acht op de tien vrouwelijke journalisten hebben wel eens te maken gehad met bedreiging, agressie of intimidatie. ‘Dit mogen we nooit als normaal gaan zien.’