Vluchtelingen kunnen in leegstaande kantoren, maar niemand zit er

Nieuws
Het is meer dan een maand geleden dat de regering leegstaande rijksgebouwen aanbood als opvanglocatie. Duizenden asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen zouden er ondergebracht kunnen worden, maar tot op heden zit er nog niemand, terwijl de nood hoog is. Er wordt aan gewerkt, het kost tijd, is de boodschap van de overheid, de veiligheidsregio’s en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
redactie nd
maandag 2 mei 2022 om 04:21 aangepast 06:14
Het voormalig pand van het ministerie van Sociale Zaken aan de Anna van Hannoverstraat in Den Haag.
Het voormalig pand van het ministerie van Sociale Zaken aan de Anna van Hannoverstraat in Den Haag. beeld anp / Jerry Lampen (archief)
Oorlog in Oekraïne

Den Haag

In totaal stelt de overheid zestien gebouwen beschikbaar, meldt staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel). Het is niet bekend om welke gebouwen het precies gaat. ‘We hebben gemeenten en veiligheidsregio’s een lijst met gebouwen verstrekt die zich voor opvang zouden kunnen lenen’, bevestigde een woordvoerder van het Rijksvastgoedbedrijf zaterdag. Hij kon op dat moment niet nagaan in hoeverre daar al instemmend op gereageerd is. ‘Dat is aan de gemeenten en de veiligheidsregio’s.’ 

Op de rijkslocaties zouden zo’n 15.000 mensen kunnen blijven, was de rekensom een maand geleden. Toen ging het om acute noodopvang, een eerste slaapplek. Vorige week stelde het kabinet de cijfers iets bij. Als de locaties worden gebruikt voor langdurige o..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nederland, dat onafhankelijk wil worden van Russisch gas, koopt recordhoeveelheden Russisch lng. Waarom?

Nederland wil onafhankelijk worden van Russisch aardgas en stort zich daarom volop op vloeibaar gas lng, dat per schip wordt aangevoerd. Gek genoeg komt veel van dat lng juist uit Rusland. Verruilt Nederland het ene kwaad voor het andere?

Afbeelding

‘Dat we de gasboycot niet gaan voelen is een politieke leugen, die uiteindelijk als een boemerang terugkeert’

Na Polen, Bulgarije en Finland zit ook Nederland nu zonder gas van Gazprom. Geen zorgen, zegt energieminister Rob Jetten. Energieconsultant Cyril Widdershoven is verbaasd over die laconieke houding.

Afbeelding

Onderwijs aan Oekraïense scholieren staat onder druk. ‘Ik probeer de stof met handen en voeten uit te leggen’

Oekraïense tieners die in Nederland zijn, hebben recht op onderwijs. Maar de Internationale Schakelklassen staan onder druk. ‘Tot de zomervakantie redden we het. Hoe we daarna verder moeten? Ik houd mijn hart vast.’

Afbeelding

De oorlog in Oekraïne is deel van een ‘krachtmeting tussen democratie en autocratie’

‘Op het wereldtoneel zullen we opnieuw moeten bevechten wat we tot voor kort voor lief namen’. Dat stelde minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra maandag in zijn toespraak ter ere van Europadag.

Afbeelding

Vluchtelingen kunnen in leegstaande kantoren, maar niemand zit er

Het is meer dan een maand geleden dat de regering leegstaande rijksgebouwen aanbood als opvanglocatie. Er wordt aan gewerkt, het kost tijd, is de boodschap van de overheid, de veiligheidsregio’s en het COA.

Afbeelding

Kerkleiders vragen Poetin en Zelensky om staakt-het-vuren

Twee invloedrijke Europese kerkleiders dringen in een brief gericht aan de presidenten van Rusland en Oekraïne aan op een staakt-het-vuren voor de periode tussen katholieke en orthodoxe paasvieringen.