Droogte in zomers alsnog desastreus voor bomen op hoge zandgronden

Achtergrond
De droge zomers die achter ons liggen hebben veel slachtoffers gemaakt onder de bomen op de hoge zandgronden. Hoewel de afgelopen zomer redelijk normaal was en het grondwaterpeil in de laatste winter weer op peil is gekomen, zijn er toch veel bomen bezweken of zodanig beschadigd dat gemeenten ze later dit jaar met het oog op de veiligheid alsnog willen kappen.
Theo Haerkens
zaterdag 30 april 2022 om 16:38
Door de droogte van de afgelopen zomers zijn vooral bomen op zandgronden verzwakt. Uit voorzorg worden honderden bomen gekapt.
Door de droogte van de afgelopen zomers zijn vooral bomen op zandgronden verzwakt. Uit voorzorg worden honderden bomen gekapt. beeld anp / Marcel Antonisse

Oost-Gelre

Door de droogte van de afgelopen jaren zijn in de Achterhoek grote aantallen bomen geheel of gedeeltelijk afgestorven. Bomen die een gevaar vormen voor passanten worden in het najaar gekapt, aldus woordvoerster Hetty de Wit van de gemeente. ‘Nu zitten we namelijk midden in het broedseizoen en wordt er niet gekapt.’ In de Oost-Gelre gaat het om zo’n 700 bomen. In de afgelopen jaren zijn in de buurgemeente Berkelland met het oog op de veiligheid bij elkaar al bijna tweeduizend bomen gekapt. Ook in Winterwijk en Bronckhorst gaan honderden bomen tegen de vlakte.

‘Als de boom achteruit gaat, zie je dat als eerste aan bladsterfte in de top.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Onderzoeksteam zegt dat Poetin 'zeer waarschijnlijk' betrokken was bij MH17-ramp

Vladimir Poetin is ‘zeer waarschijnlijk’ betrokken bij de ramp met toestel MH17, waarbij 298 inzittenden omkwamen. Dat blijkt uit onderzoek van het internationale onderzoeksteam JIT.

Afbeelding

Israël helpt Turkije met team van 150 personen, maar zegt niet waar. 'Levens redden gaat boven alles'

Syrië is op voet van oorlog met Israël, maar Israël levert toch noodhulp. En in Turkije zoeken honderdvijftig Israëliërs naar overlevenden in het puin.

Afbeelding

Groningen spreekt kabinet in open brief aan op ereschuld. 'Maak het onrecht ongedaan'

Nú is het tijd voor een groot herstelplan voor Groningen. Dat schrijven noordelijke bestuurders in een open brief aan het kabinet. De brief is ondertekend door onder anderen Johan Remkes en commissaris van de Koning René Paas.

Afbeelding

Dit kun jij doen om mentaal gezond te blijven tijdens je studententijd

Lianne de Haan kreeg tijdens haar studie een burn-out. Nu maakt ze een podcast over mentale gezondheid. Ze is lang niet de enige student die worstelt met de vraag: hoe blijf ik mentaal fit?

Afbeelding

Onderzoeksteam MH17: 'Poetin gaf toestemming voor inzet Buk-raket'

Er zijn ‘sterke aanwijzingen’ dat de Russische toestemming heeft gegeven voor de inzet van het wapensysteem waarmee vlucht MH17 is neergeschoten. Dat zeggen de onderzoekers van Joint Investigation Team (JIT).

Afbeelding

Raad van State fluit overheid definitief terug: de nareismaatregel is illegaal

De nareismaatregel, waardoor statushouders een half jaar langer moeten wachten op hereniging met hun gezin, is door de Raad van State definitief van tafel geveegd. Gezinsleden van erkende vluchtelingen moeten - met toestemming - direct naar Nederland kunnen reizen.