Hoe groot is de kans dat polio uitbreekt op de Biblebelt? ‘Belangrijk om alert te zijn’

Achtergrond
Veel Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen op de Biblebelt, waar de vaccinatiegraad laag is. Het RIVM wil een polio-uitbraak daar voorkomen. Hoe waarschijnlijk is het dat er zo’n uitbraak komt?
Aliene Boele
vrijdag 29 april 2022 om 19:03
Op de Biblebelt worden veel Oekraïners opgevangen.
Op de Biblebelt worden veel Oekraïners opgevangen. beeld anp / rob Engelaar

Bilthoven

Poliomyelitis, ook wel polio genoemd, komt in Nederland al jaren niet meer voor. De laatste uitbraak was in 1992 en 1993 en trof mensen die zich om religieuze redenen niet lieten vaccineren. Nog steeds is de vaccinatiegraad in reformatorische gemeenschappen laag: zo’n 50 tot 60 procent is ingeënt tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP). Reden om alert te zijn, vindt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zeker nu er veel Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen op de Biblebelt.

Eind 2021 zijn er twee personen met polio gemeld in Oekraïne, vertelt Marah Michel, woordvoerder van het RIVM. ‘Hoe groot de polio-uitbraak in Oekraïne is geweest, is moeilijk te zeggen. We weten dat per patiënt met verlammi..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zorg moet beter samenwerken

Na lang onderhandelen hebben alle denkbare organisaties in de zorg zich dan toch geschaard achter het Integraal Zorgakkoord van minister Kuipers.

Afbeelding

Schaken groeit razendsnel in Nederland: 'Vroeger was schaken iets voor nerds'

Schaken is zo razend populair dat de servers van ‘s werelds grootste schaaksite chess.com het niet langer aan konden. Toen in december vorig jaar op één dag 250.000 nieuwe schakers zich aanmeldden, crashte de boel.

Afbeelding

CBS rectificeert pijnlijke fout in onderzoek naar uithuisplaatsingen in toeslagenaffaire

‘Gedupeerdheid verhoogt de kans op kinderbeschermingsmaatregelen niet.’ Deze zin in het rapport van het CBS over de relatie tussen de toeslagenaffaire en uithuisplaatsingen van kinderen is te kort door de bocht, geeft het CBS toe.

Afbeelding

Nieuwe opvangcrisis verwacht dit voorjaar: tekort van duizenden bedden dreigt

Nederland wacht opnieuw een grote opvangcrisis. Waarschijnlijk wordt de situatie erger dan vorig jaar. Zelfs als alle noodmaatregelen werken, dreigt er in het voorjaar alsnog een tekort van duizenden bedden.

Afbeelding

Energierekening is steeds vaker een worsteling. 'Het had nog veel erger kunnen zijn'

Ruim een miljoen huishoudens worstelden in 2022 met het betalen van hun hoge energierekening. Dat is meer dan een verdubbeling, vergeleken met 2020. Waar zijn de problemen het grootst?

Afbeelding

Gaat je Nederlands achteruit als je bijna alleen maar Engelse boeken leest?

Veel jongeren luisteren Engelse muziek, kijken Engelstalige series en lezen steeds vaker een Engels boek. Maar wat betekent dat voor hun Nederlands? ‘Studenten kennen voor ‘impact’ geen Nederlands synoniem’