Poetin is de nieuwe held van kleine anti-overheidsgroepen; extreemrechtse aanslag ‘voorstelbaar’

Nieuws
Nederlandse rechts-extremisten nemen het verhaal van de Russische president Poetin rond de oorlog in Oekraïne over. Dat zei AIVD-directeur Erik Akerboom donderdag bij de presentatie van het jaarverslag van de inlichtingendienst.
Hessel von Piekartz / vk
donderdag 28 april 2022 om 21:40
 Erik Akerboom, directeur-generaal van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).
Erik Akerboom, directeur-generaal van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). beeld anp / Robin van Lonkhuijsen

Den Haag

Volgens Akerboom sluit het Russische standpunt over de oorlog aan bij al bestaande standpunten van rechts-extremisten tegen westerse instituties en de rechtsstaat. 

Ook anti-overheidsactivisten, die zich in eerste instantie vooral richtten tegen de coronamaatregelen, zouden de ideeën van Poetin inmiddels overnemen. 

De AIVD-directeur vreest dat de ontwikkelingen rond de oorlog de spanningen in de samenleving dit jaar verder op scherp stellen. 

In het jaarverslag over 2021 tekent de dienst namelijk op dat de dreiging vanuit extreem-rechts en anti-overheidsactivisten verder is toegenomen. Een terroristische aanslag uit die hoek is inmiddels ‘voorstelbaar’. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Iedereen in de Tweede Kamer weet dat stikstofdoelen in 2030 niet worden gehaald'

De bouwwereld en natuurorganisaties willen geen pauze in het stikstofbeleid, boeren vinden dat die nodig is. ‘Je kunt je bedrijf niet vandaag of morgen omgooien, het is geen pannenkoek.’

Afbeelding

Stilte en strijd

Afbeelding

Aanraken in therapie: waarom zou je en waar ligt de grens? 'Je lijf leren voelen kun je niet met je hoofd alleen'

Cliënten van Kees Roest zijn beschadigd door zijn therapievorm van aanraken, meldde de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd deze week. Wat is het doel van aanraken in therapie, en waar ligt de grens?

Afbeelding

Gomarus-bestuurder Edwin van Hoorn over de identiteitsverklaringen: 'Iedereen mag zichzelf zijn bij ons'

Het Gomarus College keurt homoseksualiteit niet af, schreef minister Wiersma, terwijl hij dat eerder wél stelde. Schoolbestuurder Van Hoorn: 'Volksvertegenwoordigers moeten zorgvuldig zijn, dat wens ik hen toe.'

Afbeelding

Wat kan het werk betekenen voor jonge ouders? 'Vraag als leidinggevende: lukt het allemaal met de baby?'

Het combineren van een baan en hun gezin breekt veel jonge ouders op. Hoe kunnen werkgevers helpen? 'Stel als leidinggevende vragen als: hoe gaat het thuis, lukt het allemaal met de baby?'

Afbeelding

Zo slecht gaat het met de natuur in Nederland. Stikstof grote boosdoener

De natuur in Nederland staat flink in het rood, staat in het tweejaarlijkse rapport over de staat van de Nederlandse natuur. Stikstof, vermesting en droogte zijn de boosdoeners. Grootschalig natuurherstel is nodig.