Na twee jaar stilstand en rommel wegstoppen, rolt Nederland de kleedjes weer uit

Achtergrond
Het mag eindelijk weer, de traditionele vrijmarkt oftewel kleedjesmarkt op Koningsdag. Is Nederland nog één land? Vandaag lijkt het daar wel op, want de kleedjesmarkt overbrugt regionale verschillen van noord tot zuid, oost tot west.
Hilbrand Rozema
woensdag 27 april 2022 om 04:00 aangepast 07:43
De vrijmarkt in Utrecht. Op de avond voor Koningsdag worden in de binnenstad tweedehands spullen aangeboden.
De vrijmarkt in Utrecht. Op de avond voor Koningsdag worden in de binnenstad tweedehands spullen aangeboden. beeld anp / Jeroen Jumelet

De massale verkoop van spullen die al jaren achter het beschot op zolder liggen, begon als de Vrijmarkt in Amsterdam. Vanuit die stad verspreidde het zich sinds de jaren tachtig over het land. De verjaardag van de koning vieren met pingelen, afdingen, ritselen, sjacheren en hosselen, dat is een oer-Nederlandse ritueel, volgens de een. Nee hoor, het is gewoon een opruiming dankzij het meestal mooie weer op de verjaardag van de koning, zegt de ander. 

Voelen Groningers zich onbegrepen door Den Haag, op Koningsdag 2022 lijkt het noorden precies op de rest van het land. Ook in ‘Stad’ zitten nu kinderen achter kleedjes en vertonen ze hun muziektalenten. En dat leidt dan tot golven van vertedering en bergen kleingeld. Peter Rozema coördineert b..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuwe EU-gezant godsdienstvrijheid aangesteld. ‘Te laat’, vindt de ChristenUnie.

De Belgische diplomaat Frans van Daele is aangesteld als speciale EU-gezant voor godsdienstvrijheid. Van Daele gaat zich namens de EU inzetten voor de rechten van gelovigen buiten Europa.

Afbeelding

Wat weten we nu écht van burn-out? ‘Hoe meer ik las, hoe minder ik ervan begreep’

‘Tien gouden tips om van je stress af te komen. Dat klinkt leuk, maar ze zijn vaak niet meer dan een schot hagel.’ Dat stelt psychiater Christiaan Vinkers. ‘De burn-outpuzzel moet beter gelegd worden.’

Afbeelding

Het gaat snel weer mis met daders seksuele uitbuiting. Rapporteur verontrust over gebrek aan juiste hulp

Van de daders van binnenlandse seksuele uitbuiting gaat ruim een derde binnen twee jaar opnieuw de fout in. Het ontbreekt hen aan goede hulp, concludeert nationaal rapporteur Conny Rijken.

Afbeelding

Centra blij met advies spreiding kinderhartchirurgie

De universitair medische centra die volgens het kabinet zouden moeten stoppen met operaties aan de harten van kinderen zijn positief over de analyse die de Nederlandse Zorgautoriteit van die plannen maakte.

Afbeelding

Beek bouwt een duurzaam en gasloos woonwagenkamp: ‘Eindelijk een eigen douche, wat een luxe’

Het ‘uitsterfbeleid’ is taboe verklaard, maar toch doen veel gemeenten weinig aan de huisvesting van woonwagenbewoners. Het Limburgse Beek onderscheidt zich met de bouw van een nieuw kamp.

Afbeelding

Koning wil koloniale familiegeschiedenis onderzoeken. ‘Willem III was tégen slavernij’, zegt biograaf

Koning Willem-Alexander wil weten welke rol zijn familie heeft gespeeld in de koloniale geschiedenis van Nederland. Er komt daarom een onafhankelijk onderzoek.