Strijden voor vrije Molukken, maar teruggaan hoeft niet meer

Achtergrond
Een vrij Maluku, waar Molukkers zelf de baas zijn, hun eigen bodemschatten kunnen gebruiken en mogen zeggen wat ze willen: het is een vervlogen ideaal voor de een, een springlevende wens voor de ander. Vandaag vieren Molukkers in de Rai Amsterdam het uitroepen van de Republik Maluku Selatan (RMS) op 25 april 1950.
Berendien Tetelepta
maandag 25 april 2022 om 04:20 aangepast 06:44
Vertegenwoordiger van Molukse jongeren Regina Parinussa uit Middelburg en RMS-president John Wattilete uit Amsterdam.
Vertegenwoordiger van Molukse jongeren Regina Parinussa uit Middelburg en RMS-president John Wattilete uit Amsterdam. beeld Jeroen Jumelet

Amsterdam

‘Voor mij is het eigenlijk elke dag RMS-dag’, zegt Regina Parinussa. Ze is op kantoor bij de president van de regering in ballingschap: John Wattilete. Ze spreekt hem aan als ‘Kepala Negara’. Hoofd van de Staat, betekent het. Samen zetten ze de laatste puntjes op de i voor de aanstaande viering. Het afgelopen jaar werd de 32-jarige Middelburgse toegevoegd aan de RMS-regering, om de jeugd te mobiliseren voor de strijd.

Na 72 jaar is het ideaal van een vrije Molukse staat niet meer bij alle Molukkers actueel. Voor een deel van de 70.000 Molukkers in Nederland is de jaarlijkse samenkomst op 25 april niet meer dan een gezellig weerzien. Een traditie die hen verbindt. Maar voor Parinussa is de RMS veel meer dan symboliek. ‘Ik kom uit ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Iedereen ontdooit hier’: kinderen met psychische klachten worden behandeld in een knusse bus

Elke maandag verruilen kinderpsychiater Corine van Vliet en speltherapeut Clarie Dekker hun behandelkamers voor een gezellige bus. ‘Zonder de bus, had deze jongen geen behandeling gehad.’

Afbeelding

Hoe Zwarte Piet zijn kleur verloor: langzaam maar zeker verdween de schmink

Dit weekend viert Nederland weer Sinterklaas. Inmiddels gebeurt dit grotendeels zonder Zwarte Piet, want het hulpje van de Sint werd de afgelopen twaalf jaar langzaam maar zeker ontdaan van zijn zwarte schmink.

Afbeelding

Verzetsmensen waren ook queer, van kleur en soms aan de drugs, toont vernieuwd Verzetsmuseum

De leidraad van het vernieuwde Verzetsmuseum is dat ‘het’ verzet was niet zo duidelijk afgebakend als vaak is aangenomen. Daarom wordt het oude hokjesdenken rond verzetsdaden volledig losgelaten, zegt het museum.

Afbeelding

Nationale Ombudsman: verduurzamen huis vaak niet haalbaar door laag inkomen

Het lukt mensen met een laag inkomen niet om hun huis te verduurzamen. De energiehulp van de overheid die ze hard nodig hebben, bereikt veelal rijke huishoudens die zichzelf al kunnen redden, zegt de Nationale Ombudsman.

Afbeelding

Verenigde Staten maken zich op voor WK in eigen land, hoge verwachtingen voor ‘De Gouden Generatie’

Vandaag neemt Nederland het op tegen de Verenigde Staten in de achtste finale van het WK Voetbal. Louis van Gaal sprak lovend over de tegenstander en diens visie. Wat kan het Nederlands elftal verwachten?

Afbeelding

Treinreizigers op een station. Het kabinet maakt 7,5 miljard euro vrij voor investeringen in infrastructuur, die vooral naar het spoor gaan. Het grootste gedeelte van dit geld komt terecht in de Randstad en Noord-Brabant.