De files zijn terug; is thuiswerken dan toch geen blijvertje?

Achtergrond
Voor wie had gehoopt dat het fileprobleem ten einde zou komen door het vele thuiswerken: helaas. Volgens Rijkswaterstaat zijn de filelengtes van voor de pandemie alweer terug, al lossen ze nog wel sneller op dan toen.
Niels Waarlo / vk
maandag 25 april 2022 om 04:00
De avondspits van 7 april.
De avondspits van 7 april. beeld anp / Rob Engelaar

Amsterdam

Sinds het thuiswerkadvies halverwege maart is vervallen, is het rap drukker geworden op de Nederlandse wegen. Op de piek van de ochtendspits, meestal zo rond half negen, stond afgelopen maand gemiddeld 196 kilometer file, meldt Rijkswaterstaat. Dat is zelfs iets meer dan in dezelfde periode van 2019, voor het coronavirus grote delen van Nederland tot thuiswerken dwong.

meer auto’s

De gewenning aan thuiswerken heeft dus niet voor blijvend kalme spitsuren gezorgd. Toch is het nog niet even druk als toen, zegt Arnoud Broekhuis, manager verkeersinformatie van de ANWB. Destijds ontstonden files vroeger op de dag en losten ze op een later tijdstip weer op, met name in de ochtendspits. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Bijlmervliegramp gaf ook zelfbewustzijn’

Het is terecht dat er nog steeds veel aandacht is voor de Bijlmervliegramp, vindt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema.

Afbeelding

Najaarsgolf corona ‘is in lijn der verwachting’, Kuipers (nog) niet bezorgd

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers is vooralsnog niet bezorgd over de oplopende coronacijfers. ‘Dit is in de lijn van de verwachting. We hebben steeds gezegd: hou er rekening mee dat het in het najaar weer omhooggaat’, aldus de minister.

Afbeelding

Aanvoer bij voedselbank blijft zorgpunt terwijl aantal klanten blijft groeien

De bevoorrading van voedselbanken op korte en lange termijn blijft zorgelijk. Een plan om in de komende jaren een nieuwe stroom voedingsmiddelen aan te boren blijkt niet haalbaar.

Afbeelding

D66: minister Adema moet steun manifest tegen transwet intrekken

D66-Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken vindt dat de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zijn steun voor een manifest tegen de nieuwe transgenderwet die het kabinet heeft ingediend, moet intrekken.

Afbeelding

Noodopvang asielzoekers op terrein van Walibi

In Dronten worden de komende maanden duizend tot 1500 vluchtelingen opgevangen. Walibi Holland stelt het evenemententerrein aan de Spijkweg daarvoor beschikbaar, laat de gemeente weten.

Afbeelding

Tachtig procent ongedocumenteerden lijdt aan psychische problemen en krijgt te weinig hulp

Het overgrote deel van de ongedocumenteerden heeft te kampen met ernstige psychische klachten. Bij acht van de tien ongedocumenteerden is er sprake van een psychische stoornis, zoals depressie of een angststoornis.