Nederlandse leger vertoont grote gaten, extra NAVO-bijdragen vrijwel ondoenlijk

Achtergrond
Terwijl de NAVO zijn aanwezigheid langs de oostflank permanent flink gaat opschroeven en ook de EU ambities heeft, loopt defensie in Nederland tegen zijn grenzen op.
Arnout Brouwers / vk
donderdag 21 april 2022 om 21:36 aangepast 06:45
Reservisten van de krijgsmacht worden beëdigd op het Haagse Spuiplein. De Nederlandse defensie loopt tegen zijn grenzen aan.
Reservisten van de krijgsmacht worden beëdigd op het Haagse Spuiplein. De Nederlandse defensie loopt tegen zijn grenzen aan. beeld anp / Phil Nijhuis

Den Haag

Nederland stuurt deze zomer 200 militairen (van de luchtmobiele brigade) voor een jaar naar Roemenië als onderdeel van de ‘vooruitgeschoven presentie’ van de NAVO aan de oostflank. Ze gaan deel uitmaken van een door Fransen geleide multinationale NAVO-‘battle group’.

De aankondiging hiervan woensdag ging gepaard met een mooie grafiek die het totaal van de Nederlandse NAVO-bijdragen toont: naast de al sinds 2017 in Litouwen opererende grondstrijdkrachten dus nu ook militairen naar Roemenië. Verder luchtruimbewaking in Bulgarije en Oost-Europa (vooral Polen), en de gebruikelijke marinebijdragen aan NAVO-vlootverbanden, in dit geval een fregat en een mijnenjager. Ook is er sinds kort een Patriot-luchtverdedigingseenheid van 150 milit..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.