Grace is vaak bang voor mensen, maar niet voor robot Tessa: ‘Ik ben me gaan hechten aan haar’

Achtergrond
Het begon als een manier om geld te besparen, maar het blijkt al snel een razend handig hulpmiddel in de zorg. Robot Tessa. ‘Vlak voor het naar bed gaan, zingt ze het Onze Vader.’
Berendien Tetelepta
donderdag 21 april 2022 om 18:40
Grace vindt de monotone robotstem van Tessa prachtig.
Grace vindt de monotone robotstem van Tessa prachtig. beeld Jeroen Jumelet

Ermelo

Grace (50) heeft een duidelijke dagstructuur nodig. Ze woont in een locatie voor beschermd wonen van Eleos in Ermelo. Zeven keer per dag slikt ze medicijnen. Maar iedere keer een personeelslid in haar kamer die haar daarop wijst, vindt ze moeilijk. ‘Ik heb zo’n angst voor mensen. Ik vraag me steeds af hoe laat ze komen, en hoe ze op dat moment zullen reageren.’ Vanwege haar klassieke vorm van autisme vindt ze het telkens opnieuw inschatten van iemands stemming en gedrag erg vermoeiend.  

fijne stem 

De monotone robotstem van Tessa vindt Grace dan ook prachtig. ‘Het is zo’n fijne stem. Die klinkt altijd hetzelfde.’ Een robot die Grace zeven keer per dag op deze..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Iedereen ontdooit hier’: kinderen met psychische klachten worden behandeld in een knusse bus

Elke maandag verruilen kinderpsychiater Corine van Vliet en speltherapeut Clarie Dekker hun behandelkamers voor een gezellige bus. ‘Zonder de bus, had deze jongen geen behandeling gehad.’

Afbeelding

Hoe Zwarte Piet zijn kleur verloor: langzaam maar zeker verdween de schmink

Dit weekend viert Nederland weer Sinterklaas. Inmiddels gebeurt dit grotendeels zonder Zwarte Piet, want het hulpje van de Sint werd de afgelopen twaalf jaar langzaam maar zeker ontdaan van zijn zwarte schmink.

Afbeelding

Verzetsmensen waren ook queer, van kleur en soms aan de drugs, toont vernieuwd Verzetsmuseum

De leidraad van het vernieuwde Verzetsmuseum is dat ‘het’ verzet was niet zo duidelijk afgebakend als vaak is aangenomen. Daarom wordt het oude hokjesdenken rond verzetsdaden volledig losgelaten, zegt het museum.

Afbeelding

Nationale Ombudsman: verduurzamen huis vaak niet haalbaar door laag inkomen

Het lukt mensen met een laag inkomen niet om hun huis te verduurzamen. De energiehulp van de overheid die ze hard nodig hebben, bereikt veelal rijke huishoudens die zichzelf al kunnen redden, zegt de Nationale Ombudsman.

Afbeelding

Verenigde Staten maken zich op voor WK in eigen land, hoge verwachtingen voor ‘De Gouden Generatie’

Vandaag neemt Nederland het op tegen de Verenigde Staten in de achtste finale van het WK Voetbal. Louis van Gaal sprak lovend over de tegenstander en diens visie. Wat kan het Nederlands elftal verwachten?

Afbeelding

Treinreizigers op een station. Het kabinet maakt 7,5 miljard euro vrij voor investeringen in infrastructuur, die vooral naar het spoor gaan. Het grootste gedeelte van dit geld komt terecht in de Randstad en Noord-Brabant.