Zorgverzekeraar en GGZ-instellingen in hun maag met dure patiënten

Achtergrond
De zorgverzekeraar trapt op de rem: psychische zorg moet goedkoper. Maar wat doen we dan met cliënten die dure zorg nodig hebben?
Berendien Tetelepta
donderdag 21 april 2022 om 18:32 aangepast 22:07
Abwin Luteijn
Abwin Luteijn beeld eleos

Hoevelaken

Nog nooit eerder maakte hij dit mee. Abwin Luteijn, bestuurder van ggz-instelling Eleos, heeft in april de begroting voor het jaar 2022 nog niet rond. Normaal zijn onderhandelingen met de zorgverzekeraar over benodigde budgetten in december afgerond. Maar nu niet. 

Het is tekenend voor de positie van instellingen voor geestelijke gezondheidszorg. Met beperkt budget moeten zij een steeds groter wordende stroom mensen met psychische problemen helpen. Pro Persona, een grote instelling met diverse locaties in Gelderland, sloot om die reden onlangs zijn centrum voor psychotherapie in Lunteren. Daar komen de ‘duurste’ cliënten, die Pro Persona niet meer kan betalen. Denk aan mensen met schizofrenie, of borderline. Ook het grootschalig..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Iedereen ontdooit hier’: kinderen met psychische klachten worden behandeld in een knusse bus

Elke maandag verruilen kinderpsychiater Corine van Vliet en speltherapeut Clarie Dekker hun behandelkamers voor een gezellige bus. ‘Zonder de bus, had deze jongen geen behandeling gehad.’

Afbeelding

Hoe Zwarte Piet zijn kleur verloor: langzaam maar zeker verdween de schmink

Dit weekend viert Nederland weer Sinterklaas. Inmiddels gebeurt dit grotendeels zonder Zwarte Piet, want het hulpje van de Sint werd de afgelopen twaalf jaar langzaam maar zeker ontdaan van zijn zwarte schmink.

Afbeelding

Verzetsmensen waren ook queer, van kleur en soms aan de drugs, toont vernieuwd Verzetsmuseum

De leidraad van het vernieuwde Verzetsmuseum is dat ‘het’ verzet was niet zo duidelijk afgebakend als vaak is aangenomen. Daarom wordt het oude hokjesdenken rond verzetsdaden volledig losgelaten, zegt het museum.

Afbeelding

Nationale Ombudsman: verduurzamen huis vaak niet haalbaar door laag inkomen

Het lukt mensen met een laag inkomen niet om hun huis te verduurzamen. De energiehulp van de overheid die ze hard nodig hebben, bereikt veelal rijke huishoudens die zichzelf al kunnen redden, zegt de Nationale Ombudsman.

Afbeelding

Verenigde Staten maken zich op voor WK in eigen land, hoge verwachtingen voor ‘De Gouden Generatie’

Vandaag neemt Nederland het op tegen de Verenigde Staten in de achtste finale van het WK Voetbal. Louis van Gaal sprak lovend over de tegenstander en diens visie. Wat kan het Nederlands elftal verwachten?

Afbeelding

Treinreizigers op een station. Het kabinet maakt 7,5 miljard euro vrij voor investeringen in infrastructuur, die vooral naar het spoor gaan. Het grootste gedeelte van dit geld komt terecht in de Randstad en Noord-Brabant.