Werd de zwakbegaafde Rifka de dood ingepraat? ‘Deze man moet gestopt worden’

Achtergrond
Kon de zwakbegaafde Rifka Seijsener (32) zelf beslissen haar leven te beëindigen met een online besteld zelfdodingsmiddel? Of gaf een wekenlange reeks WhatsApp-gesprekken met de 77-jarige Hans haar het cruciale zetje? Rifka’s zus Renske van Vliet denkt het laatste, en deed woensdag aangifte tegen hem.
Hans-Lukas Zuurman
woensdag 20 april 2022 om 19:00
Op 25 november 2021 wordt de 32-jarige Rifka Seijsener uit Bodegraven dood aangetroffen in haar woning.
Op 25 november 2021 wordt de 32-jarige Rifka Seijsener uit Bodegraven dood aangetroffen in haar woning. beeld nd

Bodegraven 

Op 25 november 2021 wordt de 32-jarige Rifka Seijsener uit Bodegraven dood aangetroffen in haar woning. ‘Naast haar lagen een glas water en een pakket van de stof natriumazide die ze had ingenomen’, vertelt haar zus Renske van Vliet. ‘Bij haar bed lag een papier met de waarschuwing niet 112 te bellen, niet te reanimeren en dat het zelfdodingsmiddel dat ze ingenomen had onomkeerbaar was’. 

Rifka heeft het middel, dat in ziekenhuizen gebruikt wordt om de groei van bacteriën te remmen, via internet besteld, blijkt later. Het kwam in 2017 in breed in het nieuws als zelfdodingsmiddel ‘X’, dat volgens Coöperatie Laatste Wil ‘een snelle en humane dood’ zou geven. Het tegendeel is waar, waarschuwt Randy Knol van stichting Ximena’s Vlin..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Waarom zou je als christen stemmen op JA21 of BBB? ‘Ik ben wars van een bemoeizuchtige overheid’

Iets meer dan de helft van de christenen stemt op een niet-christelijke partij. Waar stemmen zij wél op? En waarom? Sytse de Jong van JA21 en BBB’er Koos Cromwijk vertellen.

Afbeelding

De slag om de wolf mondt steeds meer uit in een politiek getinte pr-strijd: was het wel een wolf? Of toch een hond?

De wolf is terug, maar daar is niet iedereen blij mee. Op internet doen filmpjes de ronde die volgens tegenstanders het probleem onderstrepen, maar volgens voorstanders vooral onterecht angst aanjagen.

Afbeelding

Ga je kijken naar het WK in Qatar? Twee christelijke studenten reageren. ‘Het wordt ongemakkelijk’

Honderden studenten van de CSFR dachten afgelopen week na over slavernij. Maar wat vinden zij van het aanstaande wereldkampioenschap in Qatar, waarvoor duizenden arbeidsmigranten stierven?

Afbeelding

Spijtmoeders, die toch van hun kinderen houden: ‘Gevangen in een leven dat ze niet willen’

Niet elke vrouw die kinderen krijgt, wordt gelukkig van het moederschap. Orna Donath vraagt aandacht voor deze ‘spijtmoeders’. ‘Moeders met spijt worden weggezet als egoïstische, gestoorde, beschadigde vrouwen.’

Afbeelding

De mobilisatie: Russen vluchten, verstoppen zich in huis of breken hun eigen benen

Duizenden Russen verzamelen zich in online groepen om elkaar te helpen aan hun militaire plicht te ontkomen. ‘Wij zijn normale mensen die deze oorlog ook niet willen’

Afbeelding

Als de Nutella te duur is. Zo bespreek je armoede met kinderen

Annamaria Evers groeide op in armoede, maar bij haar thuis werd daar niet over gesproken. ‘Dat heb ik als een last ervaren. Want als kind merkte ik heus wel dat er iets aan de hand was.’