Werd de zwakbegaafde Rifka de dood ingepraat? ‘Deze man moet gestopt worden’

Achtergrond
Kon de zwakbegaafde Rifka Seijsener (32) zelf beslissen haar leven te beëindigen met een online besteld zelfdodingsmiddel? Of gaf een wekenlange reeks WhatsApp-gesprekken met de 77-jarige Hans haar het cruciale zetje? Rifka’s zus Renske van Vliet denkt het laatste, en deed woensdag aangifte tegen hem.
Hans-Lukas Zuurman
woensdag 20 april 2022 om 19:00
Op 25 november 2021 wordt de 32-jarige Rifka Seijsener uit Bodegraven dood aangetroffen in haar woning.
Op 25 november 2021 wordt de 32-jarige Rifka Seijsener uit Bodegraven dood aangetroffen in haar woning. beeld nd
Niet te missen

Bodegraven 

Op 25 november 2021 wordt de 32-jarige Rifka Seijsener uit Bodegraven dood aangetroffen in haar woning. ‘Naast haar lagen een glas water en een pakket van de stof natriumazide die ze had ingenomen’, vertelt haar zus Renske van Vliet. ‘Bij haar bed lag een papier met de waarschuwing niet 112 te bellen, niet te reanimeren en dat het zelfdodingsmiddel dat ze ingenomen had onomkeerbaar was’. 

Rifka heeft het middel, dat in ziekenhuizen gebruikt wordt om de groei van bacteriën te remmen, via internet besteld, blijkt later. Het kwam in 2017 in breed in het nieuws als zelfdodingsmiddel ‘X’, dat volgens Coöperatie Laatste Wil ‘een snelle en humane dood’ zou geven. Het tegendeel is waar, waarschuwt Randy Knol van stichting Ximena’s Vlin..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De elektrische Kever is in aantocht: een wagen zonder uitlaat wordt bereikbaar voor het volk

De eerste tien jaar elektrisch rijden waren prestigieus, protserig en vet gesubsidieerd. Maar binnenkort komt VW met een echte volkswagen zonder brandstoftank en uitlaat. De e-auto wordt langzaamaan duurzaam.

Afbeelding

Praat je met je kinderen over klimaatverandering of niet? 'Wij hebben veel gehad aan de boeken van Narnia'

Praat je met kinderen over klimaatverandering, of scherm je ze ervoor af? ‘Kinderen zien en horen veel. Als je er wel over praat, biedt dat de kans om uit te leggen wat je kunt doen.’

Afbeelding

Hoe een dominee met haar baby deelnam aan het klimaatprotest. En toen stonden daar twee waterkanonnen

Dominee Sifra Baayen nam zaterdag met haar 5 maanden oude dochter deel aan de klimaatdemonstratie in Den Haag. Van een bidstond op de stoep tot borstvoeding op het asfalt: alles om aandacht te vragen voor het klimaat.

Afbeelding

Ekelmans is VVD-raadslid én predikant in opleiding: 'Ik ben ook liberaal in mijn theologische opvattingen'

Al jaren is hij lid van de VVD, maar nu wordt predikant in opleiding Gerard Ekelmans ook raadslid voor de liberale partij in Hilversum. Hoe combineert hij zijn theologie-opleiding met zijn VVD-raadslidmaatschap?

Afbeelding

Melkveehouder Pieter is positief over BBB, maar stemt SGP: 'Er is meer in het leven dan stikstof'

Pieter en Alien van Zijtveld, jonge dertigers, zijn sinds ruim een jaar baas op hun eigen melkveebedrijf met 120 koeien. Ze zijn benieuwd hoe BBB water bij de wijn gaat doen. ‘Dat zal niet meevallen.’

Afbeelding

Wat deed de vaccinatiediscussie met onze relaties? 'Stop met de term wappie'

Kunnen we in Nederland nog wel een goed gesprek voeren over een gepolariseerd thema als coronavaccinatie? Jazeker, zeggen hoogleraren sociale psychologie Paul van Lange en Kees van den Bos. Zij geven tips.