Russen in Nederland: ‘Het voelt alsof je kind een misdaad heeft begaan’

Achtergrond
Er wonen 12.500 Russen in Nederland, en het aantal asielaanvragen van Russen in Nederland stijgt. Hun positie is spannend. Want hoe zeg je tegen nieuwsgierige Nederlanders dat je Rusland niet compleet veroordeelt?
Berendien Tetelepta
vrijdag 15 april 2022 om 19:52
Alexandra Kishteeva vertrok vanuit Rusland naar haar zus in Eindhoven: 'De spanning en instabiliteit in Rusland werden me simpelweg te veel.'
Alexandra Kishteeva vertrok vanuit Rusland naar haar zus in Eindhoven: 'De spanning en instabiliteit in Rusland werden me simpelweg te veel.' beeld Van Assendelft

Amersfoort

Een maand is ze in Nederland. Alexandra Kishteeva. De sleutel van haar appartement in Moskou heeft ze in haar tas. Haar ouders zijn nog in Rusland, dus terugkeren zal Kishteeva hoe dan ook. ‘Maar ik hield het niet meer uit. De spanning van een land in oorlog werd me te veel’. Via Turkije en Griekenland vloog ze naar Nederland, waar haar zus woont. Dat ‘een Rus’ zijn nu iets betekent, merkte ze onderweg. ‘In Athene op het vliegveld werd ik van alle kanten bekeken. Ik heb veel gereisd, maar zo’n sfeer was er nog niet eerder.’

Eigenlijk kan ze nog steeds niet geloven wat er in zo’n korte tijd in haar leven gebeurde. Ze werd wakker in een andere wereld, zo beschrijft ze. Haar baan als advertentieverkoper op sociale media raakte ze k..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Iedereen ontdooit hier’: kinderen met psychische klachten worden behandeld in een knusse bus

Elke maandag verruilen kinderpsychiater Corine van Vliet en speltherapeut Clarie Dekker hun behandelkamers voor een gezellige bus. ‘Zonder de bus, had deze jongen geen behandeling gehad.’

Afbeelding

Hoe Zwarte Piet zijn kleur verloor: langzaam maar zeker verdween de schmink

Dit weekend viert Nederland weer Sinterklaas. Inmiddels gebeurt dit grotendeels zonder Zwarte Piet, want het hulpje van de Sint werd de afgelopen twaalf jaar langzaam maar zeker ontdaan van zijn zwarte schmink.

Afbeelding

Verzetsmensen waren ook queer, van kleur en soms aan de drugs, toont vernieuwd Verzetsmuseum

De leidraad van het vernieuwde Verzetsmuseum is dat ‘het’ verzet was niet zo duidelijk afgebakend als vaak is aangenomen. Daarom wordt het oude hokjesdenken rond verzetsdaden volledig losgelaten, zegt het museum.

Afbeelding

Nationale Ombudsman: verduurzamen huis vaak niet haalbaar door laag inkomen

Het lukt mensen met een laag inkomen niet om hun huis te verduurzamen. De energiehulp van de overheid die ze hard nodig hebben, bereikt veelal rijke huishoudens die zichzelf al kunnen redden, zegt de Nationale Ombudsman.

Afbeelding

Verenigde Staten maken zich op voor WK in eigen land, hoge verwachtingen voor ‘De Gouden Generatie’

Vandaag neemt Nederland het op tegen de Verenigde Staten in de achtste finale van het WK Voetbal. Louis van Gaal sprak lovend over de tegenstander en diens visie. Wat kan het Nederlands elftal verwachten?

Afbeelding

Treinreizigers op een station. Het kabinet maakt 7,5 miljard euro vrij voor investeringen in infrastructuur, die vooral naar het spoor gaan. Het grootste gedeelte van dit geld komt terecht in de Randstad en Noord-Brabant.